Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

4 Mei in het Park

De middag start om 13:00 uur met een optreden van The Blind Roofers, de winnaars van de POPgroningen Talent Award 2014. De eerste stelletjes en vriendengroepen hebben zich dan reeds in het gras genesteld met een kleedje of een deken.
Door: Maurice Swiersema
 

Tangarine. Foto: Knelis
Tangarine. Foto: Knelis

Halverwege de swingende set van het vijftal breekt het wolkendek voorzichtig open. Tussen de optredens worden er door verschillende dichters teksten voorgedragen, waaronder de huisdichter van de Groningse Rijksuniversiteit, Jephta de Visser. Er komen verhalen aan bod over neusharen, verscheidene soorten meisjes, en natuurlijk het stadspark zelf. Een serieuze noot wordt gebracht door Evanne Dongstra met haar gedicht over stilte. 

Awkward i, tijdens zijn optreden bijgestaan door een celliste en violiste, zorgde voor een glimlach op de gezichten van de mensen. En met de bekerwinst van de lokale FC nog vers in het geheugen werd zo ongeveer elk intermezzo tussen de bands door stadsdichter Kasper Peters gebruikt voor een lofzang over de club.

Vlak voor aanvang van Orange Skyline brak de zon eindelijk door, toeval? Ik denk het niet met zo'n naam.
De meegebrachte zonnebrillen waren geen overbodige luxe en ze speelden 30 minuten lang hun eerste semi-akoestische set ooit. 

Ondertussen liepen de meisjes van Meneer Bakker's Luistervinken tussen het publiek met gouden envelopjes. Elke envelop bevatte een versje met daarop vluchtige regels die ze hadden opgevangen uit gesprekken. Ongemerkt werden verschillende bezoekers met een cryptische boodschap van vier zinnen verrast. 

Tangarine had vlak voor aanvang nog een klein technisch mankement, maar het duo kon na een snelle reparatieklus het laatste optreden van de middag geven, met 'Move On John' als laatste nummer van de dag. Maar voor iedereen naar huis vluchtte was het laatste woord nog aan stadsdichter Peters. Met de woorden van het door Willem Wilmink vertaalde gedicht nog in het achterhoofd kan men tevreden terugkijken op een rustige en verrassende, maar ook intieme dag in het Stadspark.
 

Foto: Knelis
Foto: Knelis
Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen