Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Verslag Debattle - Hogeland College Warffum

Vrijheid is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Naast dat niet ieder mens daadwerkelijk vrij is om te gaan en te staan waar hij of zij wil, zijn er ook andere vrijheidsbeperkingen. Wat mag je dragen? Wat mag je zeggen? Wat mag jij van een ander en wat mag een ander van jou? In de aanloop naar het Bevrijdingsfestival gaan Dorien Anneveldt, Daniël de Jong, Jan-Willem Dijk, Ferry Heeren en rapper FiezeRik (of Ingewikkeld) a.k.a. Rik Baptist langs bij verschillende scholen in de provincie om leerlingen aan het denken te zetten over dit soort vraagstukken.

Op 19 april is het Hogeland College in Warffum aan de beurt, en ik neem er aardig onopvallend (hoera voor mijn 1.60 meter) plaats tussen de scholieren. Een aantal van hen zijn al wel eens op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark geweest, het merendeel zou er na het zien van een filmpje van vorig jaar dit jaar wel heen willen.

Bij dit bewuste debat is het Ferry die een korte inleiding geeft en vervolgens een aantal vraagstukken ter discussie zal stellen. “Waarom zijn we op 4 mei twee minuten stil? Wat vieren we op 5 mei?” Het zijn vragen die de leerlingen van het Hogeland College moeiteloos weten te beantwoorden. En wat is een debat? Ook dat weten de scholieren wel. Op de vraag wie er al wel eens gedebatteerd heeft gaan er echter maar weinig handen de lucht in. Tijd voor de eerste stelling dus!

Aan beide kanten van het lokaal staat een rij stoelen. Wie aan de rechterkant gaat zitten is het oneens met de stelling, wie links zit is het ermee eens. Naast de scholieren doen Jan-Willem en FiezeRik ook mee met het debat. “Door de komst van buitenlanders is Nederland leuker geworden,” schrijft Ferry op het bord. Onmiddellijk neemt het merendeel van de scholieren plaats aan de rechterkant. De argumenten voor dit standpunt variëren van “ik heb niet veel met buitenlanders, ik vind ze niet persé stom maar ik heb er gewoon niet veel mee” tot “ik vind het vervelend als ze in hun moedertaal praten, dan kan ik ze niet verstaan en kunnen ze zomaar alles over me zeggen.” In de loop van het debat komt echter naar voren dat het vooral de vooroordelen over buitenlanders zijn die maken dat Nederland er niet leuker op geworden is. En als er nooit buitenlanders naar Nederland gekomen waren aten we misschien wel nooit kebab, rijst of chili con carne maar zaten we elke week weer aan de stamppot met worst. “We omarmen wel hun sporten, eten, kleding en technologie… dan is het toch hypocriet om te zeggen dat we dat wel willen maar buitenlanders zelf niet?” weet een van de leerlingen helder te verwoorden. Als Ferry tenslotte de vraag stelt wie het gezellig vindt dat er buitenlanders zijn steekt iedereen zijn hand op.

Na een korte rap van FiezeRik is het tijd voor nog een paar stellingen, bijvoorbeeld “ik mag altijd alles zeggen wat ik wil” en “gewelddadige games als Call of Duty en GTA moet je verbieden.” De leerlingen gaan er diep op in en zijn over het algemeen niet bang om voor hun mening uit te komen. Na deze 1,5 uur praten over vrijheid kan ik alleen maar concluderen dat ze ondanks hun gebrek aan ervaring met debatteren uitstekend in staat zijn hun mening te formuleren en deze in veel gevallen ook nog eens overtuigend weten te onderbouwen.

Benieuwd hoe dat debatteren in z'n werk gaat? Kom dan op 5 mei om 15.40, 16.40 en 17.30 naar de Urban Area waar tijdens de Debattles jong talent rappend met elkaar in debat gaat! 

Door: Marinke Kerkhoff
 

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen