Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Guerilla in de stad: hoe WERC te werk ging

Inmiddels is de video die WERC maakte rondom het thema “Vrijheid geef je door” al bijna 4000 keer bekeken (en counting!). De video is het resultaat van een guerilla-actie, die de jongens van het VJ-collectief WERC uitvoerden in opdracht van het Bevrijdingsfestival. Speciaal voor het festival maakten zij een grote sculptuur bestaande uit losse onderdelen van wit plaat-materiaal. Deze sculptuur plaatsten zij, met de hulp van bekende en minder bekende Groningers, midden op de Grote Markt en beamden er vervolgens een vlam op.

De jongens zijn in totaal drie weken druk geweest met de voorbereiding en uitvoering van de actie. Niet alleen de daadwerkelijke actie zelf was guerilla; WERC-er Jelle Valk vertelt dat bij de voorbereiding eigenlijk ook het doel, namelijk het op een nieuwe manier brengen van een boodschap, bereikt werd. Zo moesten hij en zijn collega Joachim Rümke een keer een kwartier met een van de onderdelen door de stad zeulen om het naar een bootje te brengen, dat ze al varend met het onderdeel erop wilden filmen. “Op weg daarheen zijn we door heel veel mensen nagestaard die zich waarschijnlijk afvroegen wat we in hemelsnaam aan het doen waren.”

Aan de video werkten ook een aantal bekende Groningers en acts mee, zoals Krause, Bert Visscher, Typhoon, nachtburgemeester Chris Garrit en Peter Rehwinkel. Deze vroegen zich vaak ook af wat WERC precies van plan was met de onderdelen waar ze hen mee filmden. Jelle: “We vertelden dan wel dat we er een vlam op gingen beamen. Maar zoals vaker het geval is bij ons werk, is dit pas echt te zien als de sculptuur samen komt met de projectie.”

Bevrijdingsfestival Groningen 2012 (The Kyteman Orchestra - The Mushroom Cloud)

Benieuwd hoe de sculptuur van WERC er in het echt uit ziet? Het werk zal ook op het terrein van het Bevrijdingsfestival te zien zijn. Kom dus vooral kijken!

Door: Annedore van Zalen

Reacties (1)

Prachtig jongens ! En ook heerlijke muziek....

Tjitske op

Reageer

Reactie toevoegen