Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Hokjesdenken

MensenZoo is een dierentuin… maar dan met mensen. Hier worden mensen letterlijk in hokjes geplaatst. Je krijgt zo de kans om met een van hen in gesprek te gaan en vragen te stellen die je normaal niet zo snel stelt.
 

Wij konden kiezen tussen een aantal verschillende ‘menssoorten’ zoals een zigeuner, een Duitser of een dakloze. De keuze viel uiteindelijk op de homo, die ook in een ander hokje bleek te passen, omdat hij ook nog eens buitenlander was, namelijk Argentijn. We waren vrij om al onze vooroordelen tevoorschijn te halen en hij beantwoordde onze vragen serieus. Interessant was om erachter te komen dat hij in sommige opzichten Argentinië vrijer vond wat betreft homoseksualiteit. Zijn meest gehate vooroordeel over homo’s was het idee dat er altijd een mannetje of een vrouwtje is in de relatie.Het was leuk om een keer zo vrij te praten. Om een gesprek aan te knopen met iemand van wie je, als je langs hem op straat loopt , al een beeld in je hoofd hebt. Iedereen doet dit stiekem, dat is ook menselijk, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat dit beeld natuurlijk niet overeen hoeft te komen met de werkelijkheid.

Het was leuk om een keer zo vrij te praten. Om een gesprek aan te knopen met iemand van wie je, als je langs hem op straat loopt , al een beeld in je hoofd hebt. Iedereen doet dit stiekem, dat is ook menselijk, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat dit beeld natuurlijk niet overeen hoeft te komen met de werkelijkheid.

Door: Marinke Kerkhoff & Annedore van Zalen

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen