Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Ik wens je een vlinder

Wat betekent vrijheid zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog? En hoe zou je deze vrijheid door willen geven? Aan de hand van het project De Tweede Wereldoorlog Dichterbij kregen meer dan 500 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit Delfzijl de opdracht om hun wens voor de vrijheid tot een vlinder te knutselen. 
Door: Marieke Pentinga

In samenwerking met IVAK de Cultuurfabriek knutselden de kinderen in totaal zo’n 1500 Wensvlinders bij elkaar. De vlinders kennen een ingenieus design, ze zijn zo ontworpen dat ze na het loslaten als fladderende vlinders langzaam naar beneden dwarrelen. Na een zachte landing kun je ze lezen en daarna als armband bij je dragen.

Ondanks de nog jonge leeftijd van de leerlingen zijn de wensen op de Wensvlinders van een hoog niveau. Er wordt in Delfzijl zeker niet licht over de vrijheid gedacht. Zo lopen de wensen uiteen van persoonlijk: ‘Ik wens dat er nooit meer gepest wordt’ en ‘Ik wens dat kinderen altijd naar school kunnen’ naar meer algemeen: ‘Geloof in wat je doet, dat is vrijheid’ en zelfs internationaal ‘Everyone deserves a home’.

Dan worden de Wensvlinders door presentator Ebel Jan losgelaten vanuit de fakkeltoren. Tirza Timmermans vangt er een en rijgt de vlinder om haar pols: 'Vrede voor alles en geen oorlog'. 'Ach, wat lief', verzucht Tirza. 

Overigens, mocht je de gelukkige eigenaar van een Wensvlinder zijn, vergeet dan niet een foto van jezelf met vlinder te maken. De foto kun je delen op de Facebook pagina van IVAK de cultuurfabriek, waarvan de mooiste wordt beloond met een prijs.  

Tirza Timmermans gelukkig met haar wens
Tirza Timmermans gelukkig met haar wens
Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen