Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Duizenden liters bier. Een interview met hoofd horeca: Arjan Smit

Het Bevrijdingsfestival Groningen trekt jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers naar het Stadspark. Al deze bezoekers worden, naast de brede keus aan muziek, zo goed mogelijk voorzien van een natje en een droogje. De vele bars die het terrein telt komen echter niet uit de lucht vallen, daar zit een strakke planning en organisatie achter. Ik sprak met de persoon achter de horeca: Arjan Smit.

Arjan Smit aan het werk tijdens Bevrijdingsfestival Groningen 2012
Arjan Smit aan het werk tijdens Bevrijdingsfestival Groningen 2012

Wat doe je precies voor het Bevrijdingsfestival?

Ik organiseer, samen met Sigo Koning, alle zogeheten natte horeca: alle drankjes, en alles wat daarbij komt kijken. Daar hoort ook de aansturing van de barhoofden bij.¬ - Een barhoofd is iemand die het overzicht houdt op één locatie en het personeel daarvan weer aanstuurt. Al met al werken er zo’n 170 vrijwilligers achter de bar op het festival. 

Waarom is het zo leuk om op dit festival te werken?

Het is zo langzamerhand een professioneel festival. Qua aantallen komt het al aardig in de buurt van Lowlands en de programmering is leuk en zeer gevarieerd: niet alleen Marco Borsato, maar ook altijd minimaal twee Eurosonicbands: de meer edgy namen die volgend jaar groot zijn. Het is gewoon leuk om daarvoor te werken. Mensen staan drie rijen dik voor je bar, dus we hebben van die machines waarmee je zes biertjes tegelijk kunt tappen. Als dat eenmaal loopt geeft dat een boost! En als er op de achtergrond ook nog een band heerlijk staat te stampen... dat is te gek.

Hoeveel consumeren we met zijn allen eigenlijk op zo’n dag?

Er staan tientallen tanks van 1000 liter op het terrein. Verder rijdt er een vrachtwagen rond die de tanks weer kan bijvullen. Een gouden regel voor drankconsumptie is: onder de 18 graden drinken mensen niet zo veel: een cola’tje en misschien eens één of twee biertjes. Tussen de 18 en 21 graden gebeurt het, dan is de drankconsumptie het hoogst. Boven de 21 graden is het weer te warm, dan gaat alleen het water als een tierelier. Dan heb je ook nog de verantwoordelijkheid als organisatie dat mensen niet uitdrogen. Ik heb altijd twee pallets voor noodgevallen. Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden.

Waar ben je te vinden op de dag zelf?

Ik houd overzicht en spring in waar nodig, maar als ik het goed heb geregeld doen de barhoofden en hun buddies dan het werk. Het enige waar ik me dan mee bezig houd is het bijhouden van de voorraden, dat is een heel gepuzzel. Over de portofoon houd ik contact met de barhoofden en de vrachtwagen met noodvoorraad. Het bijvullen van een tank duurt ongeveer 25 minuten, dus de planning moet goed in de gaten worden gehouden, een tank kan namelijk binnen een uur leeg zijn. Als de nood aan de man komt, breng ik zelf met een heftruc een volle tank bier of cola van de ene, naar de andere kant van het veld.

Wat doe je nu, een week voor het festival, nog?

Twee maanden geleden heb ik al de bestellingen bij de bierbrouwerij gedaan. Dus nu is het de laatste puntjes op de i, zoals een bijeenkomst met de barhoofden waarbij we bijvoorbeeld de nieuwe dingen in het assortiment doornemen (zoals dit jaar de recyclebare plastic wijnflessen, en chocomel en fristi op de Kidsarea). Op 4 mei om 19.00 uur staat het allemaal spatzak klaar op het terrein. De barhoofden doen dan nog een laatste check: voorraad tellen; zijn er genoeg theedoeken; hangt de prijslijst klaar? De volgende dag kan het dan vanaf 12.30 uur in één keer los

Wanneer is het festival voor jou geslaagd?

Als het stil is op mijn portofoon. Meestal zo rond een uur of 13.00, dan loopt het wel en hoeft er nog geen tank gewisseld te worden. Dan kan ik rustig koffie drinken en een rondje over het veld banjeren. En natuurlijk achteraf: als er in de nacht van 5 op 6 mei al een eerste balans wordt opgemaakt. Het verbruik aan bier wordt dan vergeleken met het aantal muntjes dat is binnengekomen. Dat wordt dan weer doorgerekend naar het aantal biertjes dat is getapt.

Verder hoop ik dat mensen gewoon een leuk feestje vieren met gave bandjes en mooi weer. Door de dingen die er omheen worden georganiseerd hoop ik daarbij ook op een stukje bewustwording bij bezoekers: dringt het echt tot mensen door wat vrijheid eigenlijk betekend? Jij en ik zijn in totale vrijheid: geen oorlog, geen ellende, altijd eten. Dat is gemeengoed, maar het is ook weer niet zó normaal. 2000 km verderop kan het al heel anders zijn. Ik hoop dat dit festival mensen even tot nadenken zet, al is het maar voor vijf minuutjes. Hoe vanzelfsprekend het festival ook moge lijken, ik hoop dat men zich beseft dat het niet zomaar uit de lucht komt vallen, er moet echt veel voor gedaan worden en dat is best bijzonder.

Last but not least: wat is vrijheid volgens jou?

Ik ben van mening dat vrijheid heel groot is in Nederland. Soms slaan we daar een beetje in door: we moeten overal maar vrij in kunnen zijn, en moeten alles maar kunnen zeggen wat we vinden. Natuurlijk kan en mag er ook veel, maar ik vind het belangrijk dat vrijheid ook zijn grenzen heeft. Helaas moet ik dan het grandioos tenenkrommende woord ‘respect’ gebruiken: Vrijheid heeft zijn grenzen, en die grens is respect voor anderen.

Door: Hinke Beekman 

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen