Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Kippenvel. Een interview met Geertje Smeding

Geertje Smeding
Geertje Smeding

Onder het genot van een kop thee middenin het Noorderplantsoen, vertelt medewerker Geertje Smeding over haar werkzaamheden voor het bevrijdingsfestival. Dat zijn er een hoop. “Ik doe de programmering van Podium Noord en het Kids Area en ik doe de randprogrammering. Ook ben ik betrokken bij een aantal inhoudelijke projecten.”

‘Water’ is dit jaar overkoepelende thema van het kinderprogramma. Zo kunnen kinderen over water lopen in grote plastic ballen, proefjes doen met water en ervaren hoe het is om ver te moeten lopen met schoon drinkwater. In het kader van de landelijke slogan ‘Vrijheid spreek je af’ kunnen kinderen daarnaast deelnemen aan een dansworkshop. Ze dansen voor de vrijheid op Dance the war is over van de Handsome Poets. Geertje: “Ik ga voor inhoud. Sommige kinderen staan daarvoor open, anderen niet.” Maar pony rijden en schminken kan natuurlijk ook.

Waterballen op het Bevrijdingsfestival
Waterballen op het Bevrijdingsfestival

Een ander project van Geertje is het reuzenrad op de drafbaan. Die stond er vorig jaar voor het eerst. “Maar mijn ingewikkelde activiteiten in de bakjes bleken toch wat te hoog gegrepen. We kwamen tot de conclusie dat we mensen beter kunnen bereiken als ze in de rij staan. Dan kun je ze even wat meegeven van de inhoud van het feestje. We gaan dit jaar dus een spel spelen met mensen die staan te wachten. We stellen vragen gerelateerd aan vrijheid. Al zet het mensen maar vijf seconden aan het denken. Dat is al mooi meegenomen.”

Geertje zet zich tijdens het festival dus actief in om bewustwording te creëren. Maar ook op scholen en in verschillende gemeentes in de provincie –dit jaar is Marum aan de beurt- probeert ze mensen bewust te maken van hun vrijheid. “In samenwerking met Unicef organiseer ik een paar kringgesprekken op basisscholen, om kinderen aan het denken te zetten over het thema vrijheid. Ik vraag hen bijvoorbeeld of ze vinden dat iedereen de vrijheid heeft om te dragen wat hij wil. ‘Dat mag je toch zelf weten?’, is vaak het antwoord. Maar als ik dan een schooluniform, een hoofddoek of een boerka noem, blijkt het wat ingewikkelder. Wat zouden de leerlingen er bijvoorbeeld van vinden als hun juf op een dag met een boerka naar school komt? Dat soort voorbeelden brengen leuke discussies op gang.”

Het reuzenrad op Bevrijdingsfestival Groningen 2013
Het reuzenrad op Bevrijdingsfestival Groningen 2013

Terug naar het festival. Hoe ziet je dag eruit op 5 mei? “Ik ben veel te vinden in de buurt van het Kids Area om te kijken of kinderen warm lopen voor de activiteiten. Maar ik doe ook een paar rondjes over het festivalterrein. Lekker mensen kijken.”

Sta je op bevrijdingsdag zelf eigenlijk stil bij de achterliggende gedachte van het festival? “Zeker. Ik probeer elk jaar tijdens het 5 voor 5 moment even op het hoofdpodium te staan. De drafbaan staat dan helemaal vol met mensen. Dat geeft echt een kick! Ik krijg elke keer weer kippenvel.”

Door: Gonnie Tutelaers

Bevrijdingsfestival Groningen 2013 - Dance the War is Over (Handsome Poets)

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen