Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Stilstaan bij wat wel goed gaat

Terwijl de laatste klanken van Jett Rebel nog over het veld galmen, start aan het begin van de drafbaan het laatste Vrijheidscollege.
Door: Maurice Swiersema

Op 5 mei wordt op de bevrijdingsfestivals door het hele land gevierd dat de oorlog voorbij is. Tenminste, in Nederland. Niet overal is het feest, en daar kan Ton Koene uit ervaring over praten. Ton reist al 25 jaar naar conflichtgebieden en heeft daardoor heel wat onvrijheid met eigen ogen ervaren. 

De les die Koene de aanwezigen wil meegeven is dat men hier meer moet stilstaan bij wat wél goed gaat. Door zijn ervaringen met de mensen in oorlogsgebieden waardeert hij de momenten dat hij in Nederland is meer en ervaart de vrijheid hier als een luxe. Een vanzelfsprekendheid als een dak boven je hoofd of een leven zonder angst is nog steeds niet overal  op de wereld normaal, zo laten zijn foto's zien. Of het nou gaat om mijnen in Afghanistan, of hoe mannen omgaan met hun seksuele geaardheid in Uganda, er valt nog veel te bereiken op het gebied van vrijheid.

Behalve stilstaan bij de goede dingen, legt Koene ook uit hoe het komt dat oorlog nog steeds een logische keuze is in de landen die hij bezocht. In alle crisislanden waar hij komt, treft hij hetzelfde beeld aan van jonge mannen die in grote groepen langs de weg zwerven. Ook zij hebben dromen, maar niet de voorzieningen om ze te verwezenlijken. Hierdoor zijn ze geneigd om zich bij een leger aan te sluiten. Het biedt hen een realistische optie, een zingeving van het bestaan en vast inkomen. Omdat er veel te verliezen valt, is er dan ook geen behoefte aan oorlog in de Westerse wereld.

Koene sluit af met een laatste treurige foto. Op de foto, genomen in een opvangkamp, staat een hulpverlener die meeleeft om een met HIV-besmette patiënt. Ondanks dat de persoon een paar uur na het nemen van de foto overleed, toont het dat humaniteit ook in deze gebieden aanwezig is.

Ton Koene. Door: Ruben Visscher
Ton Koene. Door: Ruben Visscher
Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen