Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Onkruid eten op het Plein van de Innerlijke Vrede

Biologische versnaperingen, ziekenhuisbedden voor een dutje of een kiekje met John Lennon en Yoko Ono, een gokje wagen bij de levende fruitautomaat of een lesje over de geneeskrachtige werking van een paardenbloem: het is maar een greep uit het gezellige ratjetoe aan activiteiten op Het plein van de Innerlijke Vrede.

Een klein groepje geïnteresseerden en een vrouw in wit gewaad drommen om een paardenbloemetje in het gras. Ze proeven met enige reserve een van de knalgele blaadjes: beetje kruidig, best lekker eigenlijk. ‘Het goede aan onkruid is dat ze hun eigen plek zoeken om te groeien, dat maakt ze extra sterk en zorgt ervoor dat ze veel vitaminen en mineralen bevatten’ aldus Saskia Nieboer, gespecialiseerd in de geneeskrachtige werking van (on)kruid. Ze geeft al bijna dertig jaar les in haar kruidenstudiecentrum “De Groene Zon”. Vandaag geeft ze vijf keer een korte kruidenwandeling over het terrein van het Bevrijdingsfestival: het groene gras met madeliefjes waar we vandaag met z’n allen gedachteloos overheen stampen krijgt zo wel een heel andere dimensie.

Kruidenvrouw Saskia Nieboer legt uit
Kruidenvrouw Saskia Nieboer legt uit

Helaas is het park niet het schoonste plekje om je kruiden vandaan te halen, in verband met rondplassende hondjes. Saskia – een lopende encyclopedie op kruidengebied - heeft ons echter meer te vertellen dan dat de paardenbloem een prima toevoeging aan de salade is: ‘Wist je dat er in WO II rubber werd gewonnen uit de stengels? Dat was een goedkoop substituut voor de reguliere rubberplant’ en ‘Wie heeft er een wratje? Elke dag even aanstippen met een beetje sap uit de stengel, en hij verdwijnt.’

We lopen door naar de volgende klassieker van een doorsnee grasveld: het madeliefje. Leuk om bloemenkansjes van te maken op een luie dag in het park, maar dit schattige bloemetje heeft ook een bloedzuiverende werking: ‘Trek elke dag een kopje thee van een handvol gedroogde madeliefjes’. En dan werkt het madeliefje ook nog als een soort gratis buienradar: ‘Madeliefjes weten op de één of andere manier wanneer er een regenbui op komst is. Vlak voor een bui losbarst gaan ze dicht.’

Zo voert dit interessante tochtje nog langs een berk - ‘met zijn witte bast beschermt hij zichzelf tegen zonnebrand. De jonge blaadjes kun je eten of lekker pittige thee van zetten’ - de brandnetel, de hondsdraf en de grote paardenkastanje op het veldje van Local Heroes. Onze gids Saskia: ‘Straks doe ik weer een andere rondleiding hoor, dus loop gerust nog een keer mee’. Een aanrader!

Zie voor de aanvangstijden van de kruidenwandelingen en alle andere activiteiten de pagina van Plein van de Innerlijke Vrede.
 

Door: Hinke Beekman

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen