Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Over bloempjes en bijtjes

Foto: Lente Oosterhuis
Foto: Lente Oosterhuis

Op een doorsnee maandagmorgen is het Stadspark uitgestorven. Tenminste, vanuit het menselijk perspectief. Voor de meeste dieren die er wonen betekent de maand mei topdrukte. Vandaag echter overstemmen stampende speakers het kwetteren van de vogels.

Stadsecoloog Jan Doevendans laat zich hier niet door uit het veld slaan. Aan hem de taak om de aandacht van een groepje kids te focussen op de bloempjes en beestjes onder hun voeten. En dat lukt hem wonderwel. In het Kids Area decor vol reggaemuziek en suikerspinnen, buigt het groepje zich ongestoord over een bloeiende rododendronstruik. Dan volgt het verhaal van de bijtjes en de bloempjes, en waarom er elk jaar weer zoveel nieuwe planten en bloemen bijkomen. Stiekem best interessant om het nog eens uitgelegd te krijgen: de meeldraad, de stamper “en de hommel die – zonder dat hij er erg in heeft – bij het wegvliegen met z’n billen het stuifmeel op de juiste plek smeert.”

Ook voor degenen die deze kennis wel paraat hebben, is deze rondleiding interessant. Wist je bijvoorbeeld dat bijen en hommels die prachtige paarse kleuren van de rododendron zien als een soort markeerstift-geel? Of dat klimop helemaal niet schadelijk is voor bomen, zoals algemeen wordt aangenomen? Zo heeft Jan nog meer interessante verhalen. Over de mol, de spin, de regenwurm, de esdoorn en ga zo maar door.

Misschien ervaren de beestjes en plantjes van het Stadspark vandaag niet echt de vrijheid zoals wij die vandaag vieren, maar vanaf morgen laten we ze weer een jaar met rust. Maar voor nu: kom met je kroost naar de Kids Area, de rondleiding van ecoloog Jan Doevendans start daar om 16.00u en 17.30u.

Hinke Beekman

Foto: Lente Oosterhuis
Foto: Lente Oosterhuis
Foto: Lente Oosterhuis
Foto: Lente Oosterhuis
Reacties (2)

Heee lente, wat leuk foto's van jouw hand te zien en nog wel met de stadsecoloog. Dubbel goed !

Jikky de Brock op

Leuke foto's Lente

oma op

Reageer

Reactie toevoegen