Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Pocket Tour 2012: een rit terug in de tijd

Op zaterdag 5 mei 2012 wordt er voor de vierde keer een rit gereden door de provincie Groningen, georganiseerd door de vereniging ‘Keep Them Rolling’. De naam ‘Keep Them Rolling’ is ontleend aan de wenskreet van de geallieerden om hun voertuigen te voorzien blijven van brandstof tijdens hun opmars. Deze opmars resulteerde uiteindelijk in onze bevrijding in 1945. De rit op 5 mei, in herinnering van de zware gevechten die tijdens de bevrijding zijn gevochten, wordt aangeduid als de ‘Pocket Tour’. Met die benaming duidden de geallieerden destijds de bevrijding van Noord- Groningen aan. 

Groningen bevrijd

Op 17 april 1945 richtte Hare Majesteit Wilhelmina zich in de Groninger Oranjebode, het mededelingenblad van de gezamelijke illegale Groninger pers, tot de bevrijde Stadjers: “Het uur der bevrijding is thans ook voor U aangebroken. Het ogenblik, waarop ik U met zooveel spanning en ongeduld gewacht hebben, is daar”. De bevrijding van de stad Groningen was inderdaad een feit, maar er waren een paar dagen van zware strijd aan vooraf gegaan. 

De Canadezen die Groningen op vrijdagmiddag 13 april, een stralende voorjaarsdag, via de Paterswoldseweg binnentrokken, slaagden er al snel in de eerste Duitse hindernissen op te ruimenen de straten binnen te dringen. Ter  hoogte van het Stadspark werd de voorste Shermantank door een Panzerfaust in de toren geraakt, waardoor de Trooper Fred Butterworth als eerste Canadese soldaat in Groningen sneuvelde. De stuurloos geworden tank ramde een woning en zette vervolgens het gehele huizenblok in vlammen.

Op zaterdag 14 april veroverden de Canadezen na harde gevechten de zuidelijke stadswijken, waarbij tal van doden vielen. De Canadezen slaagden er eveneens in de bruggen in handen te krijgen, waarover  zij tot in de oude binnenstad konden door dringen. De Heerebrug werd ingenomen na een spectaculaire bestorming met een aantal Kangaroos. Na een bloedig gevecht tegen de Duitsers op het Heereplein konden de Canadezen een bruggenhoofd  vormen. De Waagstraat en een groot deel van de Guldenstraat gingen diezelfde dag in vlammen op.

Opbouw van een nieuwe wereld

De Canadezen slaagden er zondag 15 april in de westelijke- en noordwestelijke stadswijken van vijanden te zuiveren. Rampzalig verliepen devgevechten om de Grote Markt. Duitsers en NSB-ers hadden zich verschanst invtalrijke panden aan de noord- en oostwand. Om zeven uur s’ avonds kwamen de Sherman-tanks in actie, die vanaf de hoeken van de Oosterstraat, de Gelkingestraat en de Herestraat de Duitse weerstand onder vuur namen. Het hart van de stad werd blijvend geschonden en diverse monumentale panden gingen verloren.

Op maandagmorgen 16 april sloten de Canadezen de binnenstad verder in en braken de laatste weerstand. Uiteindelijk gaven de Duitsers de stad over. Burgemeester Cort van Linden riep daags na de bevrijding de burgers op tot samenwerking die zou moeten leiden tot “den opbouw van een nieuwe wereld: een wereld van vrede, een wereld van vrede en welvaart voor allen”.

Route en programma Pocket Tour

Om de bevrijding te herdenken en alle mensen die zich hebben ingezet te eren, wordt er met de Pocket Tour een route van ruim zestig kilometer genomen, waarbij verschillende plaatsen worden aangedaan waar het publiek de voertuigen kan bewonderen. Er doen ongeveer 60 voertuigen mee, waaronder zeldzame legervoertuigen en historische legermotoren zoals: BSA, Harley Davidson en Matchless.

Het startpunt is bij de Tiggelhal in Ten Boer. Hier verzamelen de leden zich om ongeveer 9.00 uur. Om 09.15 uur zet de colonne zich in beweging. Daarna rijdt men via Slochteren (09:55) richting Hoogezand-Sappemeer, waar de stoet om 10.45 arriveert. Tussen 12.20 en 12.45 zal het Bevrijdingsfestival in Groningen bezocht worden, waar de stoet twee keer een rondje over de Drafbaan zal rijden. Om 15:15 uur arriveert de colonne weer in ten Boer waar een rondje door het dorp wordt gereden. De exacte routebeschrijving en de tijden zijn op de website van Pocket Tour te vinden.

Tekst: Joёl Stoppels en website Pocket Tour

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen