Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Razzia in Bedum: 70 jaar later

Ieder jaar werkt het Bevrijdingsfestival samen met een gemeente in de provincie Groningen. In 2014 is gekozen voor Gemeente Bedum, mede vanwege het feit dat het op 25 april precies 70 jaar geleden is dat een razzia van de Duitse bezetter hier 18 dodelijke slachtoffers eiste. 

Wraak en vergelding

De razzia volgde op een aanslag op collaborateur Luitje Keijer bij het station van Bedum op 22 april 1944. Uit wraak werden al snel vijf mannen in koelen bloede geëxecuteerd. Op 25 april werden 150 jonge mannen uit de omgeving gearresteerd en bijeengedreven in cafés en hotels. De Duitsers voerden de meeste mannen vanuit Amersfoort per trein af naar Duitse werkkampen, waar twaalf jonge Bedumers stierven als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden. Eén Bedumer bezweek kort na de bevrijding in Groningen. De mannen die terugkeerden, waren voor hun leven getekend. 

Stationsgebouw Bedum
Stationsgebouw Bedum

Stolpersteine

Directeur van het Bevrijdingsfestival Diederik van der Meide was er bij toen de Duitse kunstenaar Gunter Demnig op 7 april zogenaamde Stolpersteine - kleine gedenkstenen, voorzien van persoonlijke informatie over de slachtoffers - legde bij hun voormalige woningen. Van der Meide noemt het een indrukwekkende gebeurtenis, waarbij duidelijk wordt hoe groot de impact van de razzia was op Bedum en de omliggende dorpen. "Bij de ene huizen stonden wel 70 man om de steenlegging bij te wonen, bij de andere bijna niemand. Dat kwam doordat een aantal gevangen genomen Bedumers zo jong waren dat ze nog geen gezin hadden kunnen stichten."

kunstenaar Gunter Demnig legt een Stolpersteine in Bedum
kunstenaar Gunter Demnig legt een Stolpersteine in Bedum

Bevrijdingsvuur

Op 25 april 2014 wordt de laatste Stolpersteine, die van Bedumer aannemer J.W. Formsma gelegd. Daarnaast is er vanaf 19 april een tentoonstelling, georganiseerd door de Historische Vereniging gemeente Bedum (HVgB), met persoonlijke voorwerpen van de slachtoffers. Ook op basisscholen in de gemeente wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de razzia van 25 april 1944. De kinderen wandelen langs plaatsen in Bedum waar in ’40-’45 geschiedenis werd geschreven. Op 5 mei brengen lopers uit Bedum het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Bedum waarbij ze ook het Bevrijdingsfestival in Groningen aandoen.

Bezoek de speciale pagina op onze website voor informatie over de samenwerkingsgemeente Bedum en de activiteiten. Op www.stolpersteine.eu wordt meer verteld over dit bijzondere project.  

Stolpersteine Hilbrand Buurma
Stolpersteine Hilbrand Buurma
Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen