Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Van Stadspark naar festivalterrein

Afgelopen dinsdag begon de opbouw van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. De voortgang daarvan heb je wellicht al gevolgd via onze facebookpagina. Wij zijn uiteraard ook even poolshoogte gaan nemen en spraken met het hoofd van de productie Pieter Spoelstra over de vordering van de opbouw.

Pieter begint al maanden van tevoren met de voorbereiding van het festival. Hij houdt zich bijvoorbeeld bezig met de gemeentelijke aanvraag en zorgt ervoor dat alles wat opgebouwd gaat worden voldoet aan de veiligheidseisen van onder andere de brandweer. “Bezoekers zien iets anders dan ik. Het publiek denkt vooral na over zaken als wanneer dEUS begint, waar ze bier kunnen halen en waar de wc’s zijn. Om dat alles bij elkaar te krijgen zijn er allemaal dingen nodig, randvoorwaarden zoals veiligheid, noodroutes, hekken, verlichting. Het is mijn taak om daar over na te denken.”

Natuurlijk werkt Pieter samen met een heel team van mensen, op de drukste dag werken er zo’n 60 mensen mee aan de opbouw. Dit zijn allemaal mensen die hart voor het festival hebben en zich er met plezier voor inzetten. Dat is dan ook een vereiste: “Iedereen die hier werkt wordt wel gevraagd om iets extra’s te doen. Extra inzet is bij dit soort grote festivals noodzakelijk, anders is het niet te doen.” Pieter wijst ondertussen op mensen die bijvoorbeeld extra bijdragen door eigen materiaal mee te nemen: iemand staat te zagen met z’n eigen zaag en er rijdt iemand in zijn eigen bestelbus voorbij.

Niet al het materiaal komt uit eigen garages, zo komt een van de tenten uit België. Toch wordt het meeste materiaal door lokale leveranciers verstrekt. “Als je geld uitgeeft, moet je het aan elkaar uitgeven,” lacht Pieter.

De sfeer op het terrein is nu al gezellig: iedereen die aan het werk is oogt vrolijk en ontspannen. Is er dan geen stress? “Een zekere dosis stress heb je altijd. Maar dit werk is een ervaringskwestie, dus ik heb relatief weinig stress. Al is het wel heel veel werk. Gelukkig zijn we met veel mensen en iedereen heeft zijn eigen specialiteit.” Aan het terrein en aan de mensen te zien is er inderdaad geen reden voor stress. Dankzij al deze gedreven werknemers kunnen we erop vertrouwen dat er straks een mooi festivalterrein voor ons klaarstaat.

Door: Annedore van Zalen & Marinke Kerkhoff
 

Uw bloggers testen het hoofdpodium
Uw bloggers testen het hoofdpodium
Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen