Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Verslag Vrijheidscollege van Jan Jaap van der Wal

Het Bevrijdingsfestival is een feestje met inhoud en ook in de aanloop naar het festival besteden we daar graag aandacht aan. Dit jaar worden er voor het eerst ook in Groningen Vrijheidscolleges georganiseerd. De colleges zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ rede van president Roosevelt: freedom from fear, freedom from want, freedom of speech & expression en freedom of worship. Op 14 april vond het tweede vrijheidscollege plaats met als thema ‘vrijheid van meningsuiting’, gepresenteerd door niemand minder dan cabaretier Jan Jaap van der Wal. Onze medewerkster Marieke Hulsbos zat in de zaal!

 

Het is 15.30 uur. De laatste bezoekers lopen nog snel de sporthal binnen en nemen plaats op de grote tribune. De voorzitter van het college van bestuur neemt het woord. Ze heet ons welkom en benadrukt hoe belangrijk het is dat we stilstaan bij onze vrijheid. Met de recente gebeurtenissen van Charlie Hebdo is een debat over vrijheid van meningsuiting nu actueler dan ooit.

Na een kort welkomstwoord wordt Jan Jaap aangekondigd. Hij doet een korte show van een half uur, gebaseerd op zijn nieuwe show. Hier en daar passeert het thema van ‘vrijheid’ de revue. Daarna neemt de interviewer zijn plaats aan de tafel waar ook Jan Jaap gaat zitten. Naar het thema van Jan Jaap’s nieuwe serie, genaamd ‘Een fles wijn,’ heeft de interviewer een fles rode wijn meegenomen. Deze wordt dan ook genuttigd terwijl ze het interview doen.

Er worden diverse vraagstukken besproken over de grenzen van vrijheid van meningsuiting. Zijn er bepaalde grappen die je zelfs als cabaretier echt niet kunt maken of moet je alles kunnen zeggen onder het mom van ´vrijheids van meningsuiting´? Is Jan Jaap sinds de gebeurtenissen rond Charlie Hebdo voorzichtiger geworden in zijn uitingen? En hoe belangrijk is de context waarin de grap gemaakt wordt? Het mondt uit in een interessant debat.

Tijdens de discussie zijn twee studenten van Minerva cartoons aan het tekenen over onderwerpen die de revue passeren. Deze worden na het college geprojecteerd op het grote scherm achter Jan Jaap. Ze geven een komische weergave van de soms controversiële onderwerpen die werden besproken.

De fles wijn is voor driekwart leeg tegen het einde van het interview. Het college van het bestuur spreekt een dankwoord uit aan alle aanwezigen, aan de studenten van Minerva en aan Jan Jaap, die onder daverend applaus afscheid neemt van zijn publiek.  

Wil jij ook een Vrijheidscollege bijwonen? Dat kan! Er staan er nog twee in de agenda, en de toegang is gratis! 

 
28 april, 20:00 uurSheila Sitalsing, Offerhauszaal Broerstraat, over Vrijwaring van Gebrek
5 mei, 14:00 uur: Ton Koene, Bevrijdingsfestival Groningen, over Vrijwaring van Angst

Kijk voor meer informatie op de website van de Vrijheidscolleges.

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen