Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Vrijheid en dreadlocks

Blogger Gonnie met Newton Faulkner
Blogger Gonnie met Newton Faulkner

Interview met Newton Faulkner

 

Een bijzondere verschijning is ie wel, singer-songwriter Newton Faulkner. Ik overval hem in z’n kleedkamer terwijl z’n rode dreadlocks vrolijk meedeinen op de klanken uit zijn gitaar. “Come in! Do you want something to drink?” Komt goed, dit onderonsje.


Wat betekent vrijheid voor jou?

“Dat iedereen mag doen wat hij of zij wil. Dat je je eigen keuzes mag maken, mag gaan en staan waar je wilt. Op politiek, artistiek en muzikaal vlak bijvoorbeeld. Gewoon, dat je mag zijn wie je bent.”


Ben je je bewust van je vrijheid?

“Ja, zeker. Ik reis als muzikant de hele wereld over en kom vaak op plekken waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat merk ik alleen al aan de reacties op mijn uiterlijk. Ik word regelmatig ergens uit een rij gepikt voor controle. En dan zijn ze altijd weer teleurgesteld dat ik niks te verbergen blijk te hebben, haha. Er zijn ook landen waar vrijheid een illusie is. Er gaat vaak een hoop schuil achter de oppervlakte. “

Doe je iets voor anderen met jouw vrijheid en bekendheid?

“Ik ben verbaasd over hoeveel invloedrijke mensen ik om me heen heb. Vorige week was ik te gast in een talkshow, en hoorde daar dat Bill Clinton de week ervoor op mijn plek zat. Dat geloof je toch niet! Ik zou graag iets willen doen met mijn bekendheid en met de invloed die ik kan uitoefenen op dingen die er toe doen. Ik heb alleen nog geen idee wat.”


Moet je met jouw onalledaagse voorkomen vechten voor de vrijheid om te zijn wie je bent, in een lastige wereld als de muziekindustrie?

“Ja! Je wil echt niet weten wat ik de afgelopen jaren allemaal heb gehoord. Die dreadlocks moeten er sowieso af, dat begrijp je. Maar er komt vanuit de platenmaatschappij ook regelmatig kritiek op de nummers die ik schrijf. Dat los ik makkelijk op. Ik lever gewoon een nummer aan dat ik al jaren op de plank heb liggen, en doe net alsof het nieuw is. Ik heb me tot nu toe niet gek laten maken.”

Conclusie: die dreadlocks blijven nog wel even.


Door: Gonnie Tutelaers

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen