Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Vrijheidscollege: André Manuel over godsdienst en vrijheid

‘Ik heb u allemaal lief. Niet allemaal even lief, maar dat mag, dat is vrijheid.’

In de tweede zaal van het Groninger Forum is het maandag tijd voor het tweede vrijheidscollege. Het gaat vanavond over Godsdienstvrijheid en wordt gegeven door André Manuel. Manuel is dan misschien geen hoogleraar, bekend om diepgaande theologische colleges, hij is wel ‘zelfverklaard’ artiest, muzikant, cabaretier en vooral atheïst. Al snel blijkt hij dan ook de uitgelezen persoon voor een vrijheidscollege over (godsdienst) vrijheid waarbij de regels van een college niet zo’n belangrijke rol spelen. 

College geven
André Manuel is vandaag uit Twente afgereisd om hier zijn visie over godsdienstvrijheid met de goed gevulde zaal te delen. Voor de gelegenheid heeft hij wat colleges op YouTube bekeken. Hierdoor bevat zijn college nu ook een stelling, samenvatting en een soort conclusie. Ook komt hij ergens later op terug, ‘want dat doet men in colleges, later ergens op terugkomen’. Al snel wordt duidelijk dat we daarvoor op het vervolg moeten wachten.

‘Godsdienst is een goed idee’
Manuel zet zijn persoonlijke opvattingen over religie en Godsdienstvrijheid uiteen. Hij probeert de stelling ‘Godsdienst is een goed idee’ te verdedigen, maar als ras atheïst kost dit hem bijzonder veel moeite. Hij gelooft er simpelweg niet in. Voor hem is God maar een idee. Een idee dat belangen dient en dan vooral mannelijke belangen. En kan religie ook zonder strijd, vraagt Manuel zich hardop af. Waar is die strijd eigenlijk goed voor? Voor een oorlog heb je wapens nodig en dus is oorlog goed voor de wapenindustrie en levert nou juist die industrie niet heel veel geld op?

Manuel komt tot de conclusie dat wij onze vrijheid moeten koesteren, en bovenal de vrijheid van meningsuiting. We leven in roerige tijden maar moeten af van de angst. Humor speelt daarin een essentiële rol, want met humor kunnen we de angst voor terreur weglachen. Humor is ontwapenend. Bovendien hoeven wij in Groningen ons sowieso geen zorgen te maken. Manuel heeft dit vandaag voor ons onderzocht en geconstateerd dat hier niets gaat gebeuren: ‘Is ja veuls te ver rijden!’

Geschreven door Marieke Pentinga

Ook een Vrijheidscollege bijwonen? Het derde en laatste college vindt plaats op maandag 25 april. Henk van Houtum spreekt dan over Vrijwaring van Gebrek.

Meer informatie over de Vrijheidscolleges vind je hier. 

Reacties (0)

Reageer

Reactie toevoegen