Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Gemeente Oldambt

Om alle inwoners van de provincie te betrekken bij 4 en 5 mei, werkt het Bevrijdingsfestival ieder jaar samen met een andere gemeente. Dit jaar is dat gemeente Oldambt. In aanloop naar 5 mei worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Winschoten kende na Amsterdam het hoogste percentage Joodse inwoners van heel Nederland, namelijk 10 procent. In 2017 is het 75 jaar geleden dat velen van hen tijdens grote razzia’s werden gedeporteerd. 

Wandeling Joods Winschoten

Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt (CHC) en het Gilde van Stadsgidsen ontwikkelden een wandeling om de Joodse inwoners te gedenken en hun erfgoed onder de aandacht te brengen. De nieuwe wandeling wordt op 5 april om 15.30 uur gepresenteerd in het CHC en zal te koop zijn op diverse plaatsen in Winschoten. De Stadsgidsen bieden de wandeling ook aan onder begeleiding van een van hun gidsen.

Tentoonstelling

Van 6 april t/m 7 mei is in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten een gratis tentoonstelling over het Oldambt tijdens de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Centraal staan persoonlijke verhalen van enkele Joodse inwoners en verzetsmensen uit Winschoten en omgeving. Deze oorlogsverhalen worden geïllustreerd door persoonlijke objecten, foto’s en filmfragmenten. 

Filmportretten

Onderdeel van de tentoonstelling zijn drie filmportretten, gemaakt door Liefke Knol. De portretten vertellen het verhaal van Arent Levie, Frits Kroon en Willem Dresselhuys. Arent Levie werd in 1942 weggevoerd naar Auschwitz. Hij was de enige Jood uit Nieuwwolda die niet onder een ontheffingsregeling viel. Frits Kroon (echte naam: Fred van Dam) dook als klein jongetje onder in de gereformeerde pastorie in Oostwold. Willem Dresselhuys is eigenaar van de synagoge in Winschoten. Met zijn stichting Manna22 organiseert hij activiteiten om mensen bewust te maken van de gevaren van onverdraagzaamheid. De portretten worden op de avond van 4 mei ook vertoond door RTV Noord.

Bagage

Het project 'Bagage' van Stichting Manna22 is een vertaling van de Jodenvervolging naar de huidige vluchtelingencrisis. Leerlingen van het Dollard College, Jongerencentrum ’t Spoor en bekende kunstenaars bewerkten koffers met als opdracht ‘Ik moet op de vlucht en neem mee’. De resultaten van dit bijzondere project zijn in mei te zien in De Klinker. 

Bevrijdingslezing

Op 24 april spreekt professor mr. dr. Jeroen ten Voorde over het leven en werk van Leo Polak (1880 – 1941). Deze Joodse hoogleraar aan de RUG, jurist en filosoof was kampioen van het vrije denken, peetvader van het Nederlandse humanisme, onderwijshervormer, antifascist en verdediger van het vrije woord. Ten opzichte van de Duitse bezetter was hij onverzettelijk: “Liever een dode leeuw dan een levende hond," scheef hij in zijn dagboek. Leo Polak overleed in concentratiekamp Sachsenhausen in 1941. De lezing vindt plaats in herberg De Esbörg in Scheemda, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. 

Open Joodse Huizen

Op 4 mei vindt in Winschoten vanaf 11.00 uur Open Joodse Huizen plaats. Op drie locaties vertellen nabestaanden en kenners het persoonlijke verhaal van Joodse Groningers, verbonden aan die specifieke plek. Open Joodse Huizen is een landelijk initiatief om op een kleinschalige, intieme manier te herdenken en vindt ook plaats in Groningen. Toegang is gratis. Zie voor meer informatie openjoodsehuizen.nl.

Programma 5 mei

  • Ontsteken van het Bevrijdingsvuur dat door estafettelopers van atletiekvereniging Aquilo uit Wageningen is opgehaald en naar Bevrijdingsfestival Groningen is gebracht. Hierbij worden wensvlinders, gemaakt door kinderen uit Oldambt, uitgestrooid over het publiek. Stadspark, 15.30 uur.
  • Berlijn – Parijs – Broadway: muziektheatervoorstelling van Vocaal Ensemble Twente over de Joodse componisten Kurt Weil, Hanns Eisler en Paul Dessau en dichter Bertolt Brecht. Vluchtend voor het nazi-geweld zochten zij op elke plek opnieuw een manier om als componist te werken. De Klinker, 16.00 uur.
  • Bevrijdingsconcert van muziekverenigingen Prins Hendrik (Scheemda) en De Harmonie (Winschoten) met gastoptredens van Wia Buze en Alex Vissering. De Klinker, 20.15 uur.

Behalve bovenstaande activiteiten staat er nog veel meer op het programma in gemeente Oldambt. Zo volgen de groepen 7 en 8 van alle basisscholen een educatief programma, wordt er een beeld onthuld voor de Joodse schrijfster Etty Hillesum en draaien er verschillende oorlogsfilms. Zie gemeente-oldambt.nl voor meer informatie. 

Basisschoolleerlingen uit Oldambt maakten wensvlinders!