Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Theater Na de Dam

Op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Zie www.theaternadedam.nl voor meer informatie.

Stadsschouwburg: Toneelhuis & Ro Theater l Bezonken Rood

Bezonken rood is een fascinerende bewerking van Jeroen Brouwers’ gelijknamige roman uit 1981. De ontroerende, harde en poëtische vertelling staat inmiddels al twaalf jaar op het repertoire van Toneelhuis en Ro Theater. In 1943 werd de driejarige Jeroen Brouwers samen met zijn zusje, moeder en grootmoeder opgesloten in een jappenkamp. De schrijver vertelt in zijn boek hoe daar de relatie met zijn moeder voor de rest van zijn leven werd beschadigd.

Grand Theatre: Helmert Woudenberg l Waterman
Waterman is de elfde solovoorstelling van acteur, regisseur en schrijver Helmert Woudenberg. De voorstelling vertelt het aangrijpende onderduikverhaal van de joodse Hatty (Hartog) Waterman. In 1942 wordt het gezin Waterman afgevoerd naar Auschwitz, waar zij de dood zullen vinden. Hatty staat niet op de lijst. Hij blijft alleen achter. Voortdurend zich verschuilend en van adres veranderend, weet Hatty zijn noodlot te ontlopen.

Martinikerk: De Noorderlingen & NNTWEE l Momentum

Een mier kriebelt over mijn hand. Hij bromt. Een gebrom dat steeds luider wordt. Wanneer de lucht begint te trillen kijk ik omhoog en zie vogels, boze vogels. Mijn moeder roept, ik ren naar binnen, we gaan de kelder in.

Wanneer werd het ineens zo donker op straat, wie deed het licht uit?

Een fragment van de stad en haar geschiedenis komt op 4 mei tot leven in de Martinikerk. De jongeren brengen de Tweede Wereldoorlog even heel dichtbij.

Theater de Machinefabriek: NNT & Rebekka de Wit l Voorbij Het Strijklicht

In opdracht van Theater Na de Dam schreef Rebekka de Wit een nieuwe toneeltekst speciaal voor 4 mei. Tegelijk met andere stadsgezelschappen in het land presenteren de acteurs van het NNT deze tekst aan het publiek. Een nieuw, zoekend perspectief op herdenken, dat gepresenteerd wordt in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen.