Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Theaterveldje

Vlakbij Podium Noord, naast de Concourslaan, ligt het Theaterveldje. Hier kun je op 5 mei gratis genieten van diverse korte theatervoorstellingen en andere bijzondere projecten. 

MensenZoo

Iedereen heeft vooroordelen over andere mensen. Iemands uiterlijk geeft ons bijvoorbeeld al heel snel een beeld van de levensstijl of achtergrond van die persoon. Vaak hebben wij aan één blik al genoeg om iemand in een bepaalde groep in te delen, zelfs zonder diegene te hebben gesproken. Dit is iets heel menselijks, we doen het allemaal en daarin lijken wij dus weer heel erg op elkaar.

Bij MensenZoo worden mensen letterlijk en figuurlijk in een hokje gezet. Maak kennis en vraag wat je altijd al hebt willen weten. Eten vrijgezelle boeren van 45 die niet door de selectie van ‘Boer zoekt vrouw’ zijn gekomen bijvoorbeeld nog steeds elke dag stamppot bij hun moeder? Zijn psychiaters oude mannen met een kaal hoofd, die met een witte jas rondlopen en alleen maar pillen uitdelen? En die ambtenaar dan, wat doet die eigenlijk de hele dag?

Iris van Houwelingen
Iris van Houwelingen

Speeddaten met veteranen

Heb je altijd al willen weten hoe het is om als militair je werk te doen, en hoe ingrijpend die ervaringen kunnen zijn? Kom dan op 5 mei speeddaten met een veteraan in de tent van het Veteraneninstituut en vraag maar raak!

Veteranen van het Nederlandse leger zijn actief geweest in conflictgebieden overal in de wereld. Samen met hun collega’s hebben ze zich persoonlijk ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid. En nu ze terug zijn delen ze graag hun verhaal met jou.

Eén van de aanwezige veteranen is Iris van Houwelingen (31). Zij ging vier jaar geleden als militair arts voor bijna vijf maanden naar Turkije. De uitzending vond plaats bij de grens met Syrië, waar ze, samen met haar collega’s, een grote stad moest beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanaf Syrisch grondgebied. Lees hier haar verhaal.

Public Freedom Recycle-Art Project

Bouw samen met werktheater Môi mee aan de wensboom! Van allerlei recycle-materiaal zoals hout, jute, PVC, binnenbanden en stofzuigerslangen wordt er een boom gebouwd, die je vervolgens kunt versieren met jouw persoonlijke vrijheidswens.

Verhalenkar

In de Tweede Wereldoorlog werd de stad Groningen tussen 13 en 16 april 1945 bevrijd. Dat was een hevige strijd, waarbij vele doden vielen. Ervaar aan de hand van de objecten in de verhalenkar het verhaal van deze bevrijdingsdagen en ontdek welke impact deze strijd voor de vrijheid had op de stad en haar bewoners. 

De verhalenkar van de Verhalen van Groningen is samengesteld in samenwerking met gastconservator Joël Stoppels van Battlefield Tours, die zijn eigen collectie aan originele voorwerpen en foto’s beschikbaar stelt voor de verhalenkar. Bekijk bijvoorbeeld een Canadese helm die achterbleef na de bevrijding.

Oude Ebbingestraat na de bevrijding (collectie OVCG)
Oude Ebbingestraat na de bevrijding (collectie OVCG)