Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Vier Vrijheden’ van president Roosevelt als thema. In aanloop naar 5 mei spreken bekende opiniemakers over de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst. De colleges zijn gratis toegankelijk, maar je moet wel reserveren.

 

Vrijheidscolleges in Groningen

 

Prem Radhakishun

Advocaat en programmamaker Prem Radhakishun zit regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door. Hij gelooft in de absolute vrijheid van meningsuiting en komt hierover regelmatig in botsing met anderen. Waar ligt de grens van deze vrijheid als je andere mensen ermee kwetst?

Zondag 30 april 2017, 16:00 uur, Groninger Forum Hereplein.

Frank Furedi

Frank Furedi is voormalig hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Kent. Hij vraagt zich af hoeveel vrijheid we willen opgeven om ons veiliger te wanen. Het gaat dan niet alleen over onze privacy, maar ook over de vrijheid van meningsuiting. In dit (Engelstalige!) college zal Furedi betogen dat vrijheid inruilen voor veiligheid onze samenleving juist angstiger maakt. 

Maandag 1 mei 2017, 20:00 uur, Rijksuniversiteit Groningen, Academiegebouw.

Dolf Jansen

Bevrijdingsfestival Groningen organiseert dit jaar voor het eerst een vrijheidsmaaltijd voor vrijwilligers die zich ontfermen over vluchtelingen en statushouders en voor de mensen die betrokken zijn bij de organisatie van 4 en 5 mei in de provincie Groningen. De vrijheidsmaaltijd is bedoeld om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid.

Onderdeel van de vrijheidsmaaltijd is een Vrijheidscollege van cabaretier Dolf Jansen. Hij gaat in zijn college met de nodige humor het onderwerp Vrijheid van Meningsuiting te lijf. Daarbij staat hij stil bij de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt. Jouw eigen vrijheid kan namelijk alleen bestaan als je een ander ook zijn vrijheid gunt.

Naast de lezing is er muziek van AAPNOOTMIES en het Syrische koor New Life. Ook draagt stadsdichter Lilian Zielstra werk voor aansluitend bij deze dag.

Vrijdag 5 mei 2017, 9:45 uur, Stadspark, terrein Bevrijdingsfestival Groningen. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

De Vrijheidscolleges in Groningen worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en het Groninger Forum.

 

Meer programma

 

Naast Prem Radhakishun, Frank Furedi en Dolf Jansen geven ook programmamaker Eric Corton, schrijfsters Simone van Saarloos en Naema Tahir, journaliste Fidan Ekiz, documentairemaker Sunny Bergman, oud-politicus Boris van der Ham en Amerikadeskundige Maarten van Rossem Vrijheidscolleges, verspreid over tien provincies in Nederland. 

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘Four Freedoms’-rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship. Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. 

Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Donald Trump, Wilders en de absolute vrijheid van meningsuiting, over vluchtelingen en de achterblijvers, over Westerse waarden en de boerkini, over IS, alledaagse racisme en meer. 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met tien Bevrijdingsfestivals. Klik hier voor meer informatie. Bijwonen is gratis, maar je moet wel reserveren. Via dit Youtubekanaal zijn veel Vrijheidscolleges van afgelopen jaren terug te kijken.

Aftermovie Vrijheidscolleges 2016