Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Weide Wereld

Behalve muziek biedt Weide Wereld nog veel meer programma. Zo laten Amnesty International en ProDemos zien hoe zij zich inzetten voor vrijheid en hoe jij daarbij kunt helpen. Geef vrijheid op een creatieve manier door bij Het Vrije Woord, of gebruik de mobiele wasstraat om te zorgen dat jij vrij kunt communiceren! Onderaan lees je een bericht van de directeur, over het 'waarom' van Weide Wereld.

Het Vrije Woord

Bij Het Vrije Woord kun je tussen 13.00 en 19.00 uur op allerlei creatieve manieren aan de slag met taal als middel om vrijheid door te geven. Zo kun je een ‘bootschap’ voor de wijde / weide wereld op een zelfgevouwen bootje schrijven en via een bijzondere glijbaan – gemaakt door kunstenaar Marc Buddendorf – te water laten in de vijver. Stadsdichter Lilian Zielstra, RUG-huisdichter Esmé van den Boom, Kasper Peters en dichtcollectief Zeaux helpen bij het schrijven van de bootschappen. Ook dragen deze dichters en kinderdichters Jacco Hage (11) en Emma Bos (12) poëzie voor en kun je aanschuiven bij verschillende workshops.

Daarnaast is Tuig Tattooshop aanwezig om je te versieren met een tijdelijke poëzietatoeage, bestaande uit een dichtregel die op deze dag een bijzondere betekenis voor je heeft. Samen met kunstenares Ida Buijs kun je met oude archieffoto’s van de bevrijding aan de slag om ansichtkaarten te maken. Of pak een draadloze koptelefoon en geniet van de silent poetry van Wordbites. Liever wat passiever genieten van het vrije woord? Pak dan een boek uit de grote kast, zoek een plekje en lees over oorlog, vrede en vrijheid. 

Bits of Groningen: Mobiele Wasstraat

Een schone mobiel is niet alleen shiny en hip, maar is vooral een mobiel waarmee je kunt communiceren zonder pottenkijkers en luistervinken. Bellen zonder te worden afgeluisterd, browsen zonder te worden getracked. Bevrijd je telefoon of tablet ook van ongewenste gluurders! Laat je mobiele device van binnen en buiten schoonmaken.

Heb je eigenlijk wel een goed wachtwoord op je mobiel? Geeft jouw telefoon voortdurend door waar je bent? Ben je veilig tegen ongewenste binnendringers? Houd je goed vast en stap de Mobiele Wasstraat in, zodat jouw telefoon en/of tablet weer glimt en jij een beetje veiliger bent.

Weet wat je deelt en met wie, want wat je prijs geeft bepaalt hoe je wordt gezien. Claim jouw privacy, want dit is geen luxeproduct of privilege, maar essentiëel voor jouw persoonlijke en onze vrijheid en veiligheid.

Zweefmolen & sportieve activiteiten

Kom in beweging! Voor 1 muntje zweef je vrij door de lucht in de zweefmolen. Of doe mee aan de sportieve activiteiten van Outdoor International, op de route van de Drafbaan naar Weide Wereld. Er is van alles te beleven, uiteenlopend van kratstapelen en paalhangen tot hamerslingeren en houtzagen.

Weide Wereld

De onbegrensde mogelijkheden van het Stadspark

Het Bevrijdingsfestival is natuurlijk niet zomaar een feestje. Er is een heel goede reden voor: we leven al 72 jaar in vrijheid, een groot goed. Elk jaar doen we ons best om een prettige mix te organiseren van inhoudelijke activiteiten en het muzikale programma. Zo proberen we de boodschap van het ‘waarom’ van het Bevrijdingsfestival op een ongedwongen manier door te geven.

Vorig jaar kende ons festival een onverwacht groot aantal bezoekers. Het resultaat van een samenloop van omstandigheden: 5 mei was een nationale vrije dag omdat Hemelvaart op dezelfde dag viel, minister-president Mark Rutte kwam op bezoek, het programma was sterk en het weer was nog beter dan voorspeld.

Als gevolg hiervan ontstonden er lange rijen bij de barren, de muntenkassa’s, de watertappunten en de toiletten. We zijn als organisatie door deze drukte overvallen, en hoewel we alles op alles hebben gezet om er het beste van te maken, begrijpen we dat we het geduld van onze bezoekers op de proef hebben gesteld.

Gelukkig kunnen we in Groningen altijd rekenen op een goede sfeer en een begripvol publiek. Een gratis festival betekent namelijk niet alleen dat het moeilijker is om het bezoekersaantal in te schatten, maar ook dat er minder geld beschikbaar is voor voorzieningen. De organisatie van een festival kost immers nogal wat, zeker als dat een festival is voor 100.000 bezoekers, met 6 podia en meer dan 50 acts. Er wordt wel eens gedacht dat we een enorme subsidie krijgen, maar dat valt best mee: het is iets meer dan een euro per bezoeker. Het publiek is dan ook onze absolute hoofdsponsor: terwijl we de prijzen laag willen houden, zou er geen Bevrijdingsfestival zijn zonder de horecaomzet, die in één dag moet worden gemaakt.

Die opbrengsten gaan voor de volle 100 procent naar de stichting die het festival organiseert. Omdat we in 2016 goed hebben gedraaid, kunnen we in 2017 investeren in meer (en langere) barren, meer muntenkassa’s en meer toiletten. Ook zijn we in gesprek met de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen over extra watertappunten. Bovendien is er kritisch gekeken naar de indeling van de Drafbaan, om extra oppervlak te creëren en bezoekersstromen meer ruimte te geven.

Daarnaast heeft het Stadspark natuurlijk meer ruimte dan we nu in gebruik hebben. Met de gemeente is daarom het gebruik van de Zonneweide onderzocht, maar vanwege de vochtige grond en het ontbreken van een goede calamiteitenroute is dit op korte termijn niet mogelijk.

Toch zetten we dit jaar al een stap in die richting: achter restaurant Ni Hao, langs een grote vijver, ligt een andere prachtige weide, heel geschikt voor het soort muziek dat we voorheen programmeerden op het Plein van de Vrijheid. Bezoekers kunnen hier, heel relaxed op het gras, genieten van muziek uit de wijde wereld, van allerlei leuke en interessante activiteiten, heerlijk eten en hopelijk een fijn zonnetje. Vooruitlopend op het gebruik van de Zonneweide hebben we hier een toepasselijke nieuwe naam voor verzonnen: Weide Wereld. Op deze manier hopen wij dit jaar voor iedereen voldoende ruimte te creëren om er gezamenlijk een betekenisvolle feestdag van te maken.

 

Diederik van der Meide

Directeur-bestuurder Bevrijdingsfestival Groningen