Fred Goverde

Op 14 Februari bracht  Groningse Fred Goverde ( spreek uit goo-vur-duh) zijn eerste single ‘Bijna Weer Verliefd’ uit. En de reacties daarop waren tamelijk bemoedigend tot dusver.

‘Bijna Weer Verliefd’ is de voorloper op Fred’s debuut-EP  ‘GOOVURDUH’, welke op 23 april a.s. gaat verschijnen.

Daartussen is er de aanstaande single release van ‘Drie Kwartier’ (12-3) https://www.youtube.com/watch?v=zv6YivnJX20

Freds liedjes doen denken aan het alternatieve popgeluid waarmee The Dandy Warhols weerstand boden aan de stoere mannenrock van de jaren ’90.

Dit is niet geheel toevallig, aldus Fred: “De eerste keer dat ik een plaat van The Dandy Warhols hoorde, was ik meteen verkocht. Die koortjes, die sixties slaggitaarsound!”

De koortjes en het gitaargeluid hebben dan mogelijk iets bekends, maar de jeugdige energie en de eigenwijze Nederlandse tekst zijn geheel nieuw.

“Vroeger schreef ik altijd liedjes in het Engels, maar toen ik daarmee kapte kon ik eindelijk bij mijn gevoel. Alsof er iets vastgeroest zat wat ik alleen maar los kon krijgen met dat hoekige, lompe Nederlands.”

Fred Goverde timmert reeds aardig aan de weg. Zo maakt hij deel uit van het excellentieprogramma van de muziektak van het Noorderpoortcollege, en werkte hij samen met het Noordpool Orkest. Voor de EP werkten hij en zijn band samen met producer Bernard Gepken (Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Henny Vrienten). De EP is gemixt door Rob Peters, bekend van Typhoon.

 “Vorige week had ik hem al gehoord. Heerlijk nummer. Die komt wel in De Taalstaat” –Frits Spits-  

 “Wauw. Af en toe komt er iets nieuws voorbij waarvan je denkt: wauw, wat is DIT dan?!? Wat goed! Tekst, muziek, band. (…) Fred Goverde uit Groningen. Helemaal te gek!”

– Daniël Lohues, Twitter – 

“Echt top geworden. Hij is te kort, dat is altijd een goed teken. Heerlijke wilde jonge mensen pop.”

– Jaap Boots, Instagram-