Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Gemeente Grootegast

Om alle inwoners van de provincie te betrekken bij 4 en 5 mei, werkt het Bevrijdingsfestival ieder jaar samen met een andere gemeente. Dit jaar is dat gemeente Grootegast. In aanloop naar 5 mei worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren.

Zo’n 75 jaar geleden speelde in Nederland de burgemeesterskwestie. Burgemeesters stonden voor een zware keuze: collaboreren of aftreden, en vervangen worden door een NSB-er. Velen probeerden te schipperen tussen de eisen van de bezetter en de belangen van de bevolking, wat moeilijke politieke en morele dilemma’s met zich meebracht. 

Zo werd ook Martinus Ritzema, burgemeester van Oldekerk, in 1942 ontslagen en vervangen door NSB-er Woldringh. Ritzema werd vervolgens actief in het verzet: hij bezorgde Trouw, plaatste onderduikers en zamelde geld in voor het Nationaal Steunfonds. In 1944 dook hij onder om dwangarbeid te voorkomen. Hij werd verraden en op 1 april 1945 gearresteerd. Op 10 april 1945 werd hij samen met negen anderen, waaronder de Groningse kunstenaar Hendrik Werkman, gefusilleerd. 

Programma

Vertrek van renners uit Wageningen met het Bevrijdingsvuur

Op 4 mei om 18.00 uur vertrekt Loopgroep Bevrijdingsvuur Grootegast vanaf Het Hoge Heem met busjes en auto’s naar Wageningen. Om 00.00 uur nemen de lopers het vuur in ontvangst en rennen ze naar het Stadspark in Groningen. 

Ontsteken van het Bevrijdingsvuur

De lopers bereiken het Stadspark en ontsteken om 12.55 uur het Bevrijdingsvuur. Ze worden ontvangen door Crescendo. Ook zijn er leerlingen van basisschool de Molenberg uit Grootegast aanwezig die wensvlinders oplaten, die zij samen met bewoners van woonzorgcentrum Het Hoge Heem en De Zijlen hebben gemaakt. Hierop hebben ze een persoonlijke vrijheidswens geschreven. Burgemeester van Grootegast, Ard van der Tuuk, geeft een interview. 

Als de lopers richting Grootegast gaan rennen, is er de mogelijkheid voor geïnteresseerde sportievelingen om mee te rennen naar Grootegast. De bedoeling is om met een grote stoet aan te komen in Grootegast. 

Aankomst lopers rond 16.00 – 16.30 uur in Grootegast

Langs het parcours staan verschillende muziekkorpsen om de lopers muzikaal te begeleiden. In Grootegast wordt een tweede bevrijdingsvuur aangestoken door de lopers, op het Marktplein. 

Festiviteiten op het Marktplein in Grootgast

Vanaf 14.00 uur is er op het Marktplein een programma voor het hele gezin. Verschillende bands en korpsen treden de hele middag op: Switch, CMV Oranje, Dobbeljoe en Not The Andrews. Voor de kinderen is er een springkussen en ze kunnen geschminkt worden. Verder kan men de hele middag genieten van hapjes en drankjes. 

Bevrijdingsfestival Groningen 2018: Wensvlinders