Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet is een landelijk initiatief om op een kleinschalige, intieme manier te herdenken. Getuigen, nabestaanden en kenners vertellen op verschillende locaties in de stad het persoonlijke verhaal van Joodse Groningers, verbonden aan die specifieke plek. Open Joodse Huizen vindt plaats op 4 mei en is gratis toegankelijk.

Afb: joodsmonument.nl
Afb: joodsmonument.nl

Gedempte Zuiderdiep 70

In het geboortehuis van goochelaar en illusionist Ben Ali Libi (Michel Velleman), bekend van het gedicht dat Willem Wilmink over hem schreef, vertelt historicus Stefan van der Poel het bijzondere verhaal van Velleman. 

Michel Velleman (1895-1943) is beter bekend onder de naam Ben Ali Libi. Onder die wat curieuze naam trad hij namelijk op als goochelaar. De naam Ben Ali Libi heeft bekendheid gekregen door een gelijknamig gedicht van Willem Wilmink dat vervolgens weer op muziek is gezet door Herman van Veen. Maar wie was Ben Ali Libi nu werkelijk en waar bestond zijn band met Groningen uit? Die vragen staan centraal in het verhaal van Stefan van der Poel. Ook het kunstwerk dat in 2017 op de zijvleugel van de bioscoop Pathé ter nagedachtenis aan hem werd onthuld, wordt besproken.

Zie www.openjoodsehuizen.nl voor meer informatie en het volledige programma.