Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Theater Na de Dam

Op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Zie www.theaternadedam.nl voor meer informatie.

Stadsschouwburg: Bruno Vanden Broecke / KVS l Para

Na de internationaal bejubelde voorstelling Missie laat David Van Reybrouck in Para de militair aan het woord. De schrijver baseerde zich op de Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93. Hij doorploegde archieven en publicaties en interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie. Para is aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van internationale ‘vredesoperaties’.

'Een verbluffende, ontroerend-harde voorstelling.' (De Morgen)
'Zinderende, confronterende monoloog' (Dagblad van het Noorden *****)

MartiniPlaza: Theater De Steeg l Tante Roosje

Talentvolle leerlingen van CSG Selion en Leon van Gelder maken samen met theatermakers en dansers van Theater De Steeg een voorstelling over vrijheid, verzet, overleven en de dunne scheidslijn tussen goed en fout. Inspiratiebron is het boek Dansen met de vijand van Paul Glaser, een aangrijpend verhaal over een vrouw die ondanks alles bleef dansen en zo diverse concentratiekampen wist te overleven. 

Martinikerk: De Noorderlingen, NNTWEE, Theater De Steeg, VRIJDAG, Noorderpoort, ZUHAUSE l The Revolution Will Be Televised

Beelden, al die beelden

Ik heb het maar verdrongen

Ik ben het maar vergeten

Dan heb ik er in ieder geval geen last van

... of wel?

Twintig jonge kunstenaars uit Groningen komen in verzet. Met de makers van ZUHAUSE sloten ze zich een week af van de buitenwereld om samen te wonen en te werken. Binnen de muren van dit Hausarrest verdiepten ze zich in de geschiedenis van hun stad, ’t verzet en de oorlog. Geïnspireerd trekken zij nu ten strijde! Een voortdurend verzet, een innerlijke revolutie, een theatervoorstelling. And it will be Televised. 

The Revolution Will Be Televised (foto: Isabel van der Vlugt)
The Revolution Will Be Televised (foto: Isabel van der Vlugt)