Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Four Freedoms’ van president Roosevelt als thema. In aanloop naar 5 mei spreken bekende opiniemakers over de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst. De colleges zijn (op enkele uitzonderingen na) gratis toegankelijk. 

Four Freedoms

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse regeringsspeech voor het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship.

Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Donald Trump, Wilders en de absolute vrijheid van meningsuiting, over vluchtelingen en de achterblijvers, over Westerse waarden en de boerkini, over IS, alledaagse racisme en meer. 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met elf Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Klik hier voor meer informatie. Via dit Youtubekanaal zijn veel Vrijheidscolleges van afgelopen jaren terug te kijken.

Aftermovie Vrijheidscolleges 2017