Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Four Freedoms’ van president Roosevelt als thema. In aanloop naar 5 mei spreken bekende opiniemakers over de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst. De colleges zijn (op enkele uitzonderingen na) gratis toegankelijk. 

Vrijheidscolleges in Groningen

Herman Pleij

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schuift regelmatig aan bij televisieprogramma De Wereld Draait Door. Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. Maar in de praktijk levert deze vrijheid voortdurend problemen op. In zijn Vrijheidscollege vraagt Herman Pleij zich af hoe vrij een mening mag zijn.

Zaterdagochtend 5 mei 2018, 10.00 uur, Stadspark, terrein Bevrijdingsfestival Groningen. Reserveren.

 

Jan Terlouw

Naast oud-politicus is Jan Terlouw schrijver van succesvolle kinderboeken als Koning van Katoren, Briefgeheim en Oorlogswinter, die allen werden verfilmd. Als tiener maakte hij in de Tweede Wereldoorlog bewust mee hoe het is om niet in een rechtstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

Zondag 29 april 2018, 16.00 uur, Groninger Forum Hereplein. Dit college is uitverkocht.

Ali Rizvi (Engels gesproken)

Ali Rizvi groeit op in Libië, Saoedi-Arabië en Pakistan voor hij naar Canada en later de Verenigde Staten verhuist. Hij worstelt lang om de wereld waarin hij als wetenschapper leeft, te verzoenen met de religie waarmee hij is opgevoed. In zijn boek De Atheïstische Moslim beschrijft Rizvi hoe hij gevangen zit tussen twee grote verhalen: dat van de extreme islam en dat van de anti-moslim onverdraagzaamheid in de wereld van na 11 september 2001. Rizvi publiceert regelmatig in The Huffington Post.

Donderdag 19 april, 20.00 uur, Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5.

De Vrijheidscolleges in Groningen worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Studium Generale Groningen en het Groninger Forum.

Meer programma

Naast Ali Rizvi, Jan Terlouw en Herman Pleij geven ook Fresku, Femke Halsema, Massih Hutak, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas de Man en Tinkebell Vrijheidscolleges, verspreid over elf provincies in Nederland. Hier vind je het volledige programma. Bijna alle colleges zijn gratis toegankelijk, maar je moet wel reserveren.

Four Freedoms

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse regeringsspeech voor het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship.

Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Donald Trump, Wilders en de absolute vrijheid van meningsuiting, over vluchtelingen en de achterblijvers, over Westerse waarden en de boerkini, over IS, alledaagse racisme en meer. 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met elf Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Klik hier voor meer informatie. Via dit Youtubekanaal zijn veel Vrijheidscolleges van afgelopen jaren terug te kijken.

Aftermovie Vrijheidscolleges 2017