Ook in 2019 doen verschillende scholen mee  aan het project Dichter bij Vrijheid. Leerlingen van het voortgezet onderwijs schrijven gedichten rondom het thema vrijheid en/of verzet.

De scholen die meedoen krijgen bezoek van een dichter. De dichter geeft een workshop van een uur waarin hij/zij de leerlingen handreikingen geeft voor het maken van een gedicht. Hierbij gaat de dichter in op het thema vrijheid.

Alle gedichten worden per school verzameld en verzonden naar het Bevrijdingsfestival. Door een vakjury, die wordt samengesteld door het Poëziepaleis, worden de gedichten gelezen en beoordeeld. Van iedere school worden de beste 20 gedichten geselecteerd.

Deze 20 winnende leerlingen krijgen gezamenlijk een speciale workshop van een bekende dichter-performer. Deze workshop vindt plaats op zaterdag 13 april in de Stadsschouwburg te Groningen.

Van de 3 beste gedichten worden er (animatie)filmpjes gemaakt door studenten van Academie Minerva. Deze zijn hieronder al te zien!

Op zondag 5 mei 2019 worden deze animaties getoond op de schermen bij de Main Stage in het Stadspark. De jonge dichters dragen hun gedichten voor op het festival in samenwerking met Hugo de Haas van Silent Poetry. Dit vindt plaats in de tent Het Vrije Woord op het veld bij podium Weide Wereld