Samenwerkingsgemeente
We vieren niet alleen in de stad Groningen onze vrijheid maar door de hele provincie. Daarom is er ieder jaar een samenwerkingsgemeente waar wordt stilgestaan bij onze vrijheid. Dit jaar is dit Stadskanaal. Er worden rondom 12 april, de dag waarop de toenmalige gemeente in 1945 werd bevrijd, diverse activiteiten georganiseerd.

Op het programma staan o.a.: de première van een documentaire en een tentoonstelling over de oorlog in Stadskanaal. Ook wordt in samenwerking met het Comité Stolpersteine en de gemeente de Stolpersteine app gepresenteerd. Burgemeester Froukje de Jonge: “We kunnen allemaal trots zijn op de inwoners van Stadskanaal. In de oorlog hebben ze vele evacuees opgevangen en voorzien van eten. Wij kiezen daarom ook voor het thema:’ Open armen – evacuees’. Het thema past in deze tijd, het leven in vrijheid is niet overal vanzelfsprekend. Laten we ons dit realiseren en 12 april 2019 samen de vrijheid vieren.”

Bevrijdingsvuur
De loopgroep Runners uit Stadskanaal gaat op 5 mei het bevrijdingsvuur ophalen uit Wageningen. Vanaf de provinciegrens loopt ook burgemeester Froukje de Jonge mee. Egbert Euving van Runners Stadskanaal: “Voor ons is het belangrijk dat we bevrijd zijn. Leven in vrijheid is een groot goed. Het is een eer om het vuur op te halen en het Bevrijdingsfestival te mogen openen. Een teken van nationale eenheid.”

 

Educatie
Daarnaast nemen kinderen van groep 7 en 8 deel aan een onderwijsproject waar ze in gesprek gaan met een ooggetuige, filmbeelden en objecten uit de Tweede Wereldoorlog bekijken en een wandeling maken in Stadskanaal langs sporen van de oorlog. Ze krijgen de opdracht een foto te maken van een plek waar ze zichzelf het meest ‘vrij’ voelen. Deze foto’s zijn te zien op het Bevrijdingsfestival op 5 mei.

Verhalencafé zondag 5 mei
Het verhalencafé waarin ooggetuigen en nabestaanden met elkaar in gesprek gaan over de Tweede Wereldoorlog start om 14.30 uur in het Streekhistorisch Centrum, Cereslaan, Stadskanaal. Naast verhalen gaan we foto’s uit de oorlogstijd bekijken en delen. Meepraten mag, alleen luisteren mag ook.

Vrijheidsbomen
Van 12 april tot en met 6 mei 2019 staan er in de gemeente bij alle zeven oorlogsmonumenten ‘vrijheidsbomen’. De gemeente Stadskanaal is dit unieke project gestart samen met praktijkonderwijs en VMBO Ubbo Emmius, het Noorderpoort Beroepsonderwijs, de Wedeka en het Work-out team van de gemeente. Aan alle inwoners de oproep om na te denken over wat vrijheid betekent. Tussen 12 april en 6 mei kunnen ze een kaartje met hun idee over vrijheid in een van de zeven vrijheidsbomen ophangen.