Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten uit heel Nederland zich in om de herdenking van extra betekenis te voorzien. Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

HERE WE ARE

Jongeren uit Groningen maken samen met theatermakers Sara Scholten, Andy Smart en Zola Westerhof een klein monument met verhalen van toen en nu. Een verzameling van taal, muziek en geluid. Over vrijheid, oorlog en familie.

Hier staan we. We onderzoeken.
Als het leven op zijn kop staat, kijken we naar wat ons bindt.
We interviewen onszelf en ouderen, duiken in onze (familie)geschiedenis.
Vanuit ons eigen huis, bij jou in de woonkamer.

Regie: Sara Scholten, Andy Smart en Zola Westerhof
Gemaakt door: De Noorderlingen en jongerenplatform 2 (NNT) i.s.m. Bab Ad-daar en het 4Mei-Projekt Koor
Met dank aan: Stichting Herdenking 4 mei Groningen, Martinikerk, Kunstraad Groningen, Emmaplein Foundation, H.S. Kammingafonds en alle geïnterviewden.

Deze voorstelling vindt plaats in de vorm van een podcast. Ga voor meer informatie naar de website van Theater na de Dam.

Lezing + dansscènes L’Histoire du Soldat (Judith Herzberg)

Na de dodenherdenking lezen acteurs van het Noord Nederlands Toneel ‘Het verhaal van Ikme’ van Judith Herzberg, gebaseerd op ‘L’Histoire du Soldat’ van Igor Strawinsky en C.F. Ramuz. Een soldaat komt terug van front, maar heeft moeite om te aarden in een nieuwe wereld en om de oorlog achter zich te laten. De lezing wordt aangevuld met fragmenten uit de dansvoorstelling die internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni eerder op basis van deze tekst maakte.

Georganiseerd i.s.m. Grand Theatre Groningen. Sarah Janneh, Olaf Ait Tami, Bien De Moor, Joost Bolt, Bram van der Heijden, Veerle van Overloop.

Deze lezing/voorstelling is te volgen via een livestream. Ga naar de website van Theater na de Dam voor meer informatie.