Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Four Freedoms’ van president Roosevelt als thema. In aanloop naar 5 mei spreken bekende opiniemakers over de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst. De colleges zijn (op enkele uitzonderingen na) gratis toegankelijk.

De sprekers dit jaar zijn Charles Groenhuijsen, Aafke Romeijn en Dieuwertje Blok.

Charles Groenhuijsen

Charle  (1954) werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek. In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. “Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten spreken dat tegen.Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen.”Groenhuijsen kijkt ook met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?”

Het college van Charles Groenhuijsen is op 5 mei om 10:00 uur bij het podium Weide Wereld. Let op: de toegang is gratis maar je moet wel een ticket reserveren. VOL=VOL

Aafke Romeijn

Aafke is een creatieve duizendpoot die niet bang is om het achterste van haar tong te laten zien. De muzikante/schrijfster is zeer actief op Twitter, schrijft opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland en 3voor12/Utrecht. In 2018 publiceerde zij haar eerste boek ‘Concept M’waarin ze de gedachtewereld van een terroriste verkend.

Als het woord Europa valt, begint men al snel over de knellende bureaucratie van de Europese Unie, onbegrijpelijke regeltjes, humanitaire drama’s langs de grenzen van het continent, en pogingen om te ontsnappen aan het collectief, zoals Brexit. Het lijkt wel of Europa een gemeenschap is geworden om je aan te ontworstelen of om moreel afstand van te nemen. Maar wat zou Europa kunnen betekenen voor onze individuele en collectieve vrijheid? Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht buigt Aafke Romeijn zich over de vraag of Europa een imaginaire gevangenis is, of de sleutel tot een vrijere wereld?

Op 28 april spreekt zij om 16:00 uur in het Groninger Forum. Kaarten zijn voor € 5,- te koop via deze website.

Dieuwertje Blok

Presentatrice Dieuwertje Blok (1957) is een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz.

Dieuwertje verzorgt dit jaar voor de Vrijheidscolleges de eerste editie van de kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar. Dieuwertje is heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

De colleges van Dieuwertje Blok zijn besloten.

Meer over de Vrijheidscolleges

In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. Andere sprekers dit jaar zijn Özcan Akyol, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Jonathan Holslag, Natascha van Weezel, Sinan Can en Rajae El Mouhandiz.

Four Freedoms

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse regeringsspeech voor het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship.

Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Donald Trump, Wilders en de absolute vrijheid van meningsuiting, over vluchtelingen en de achterblijvers, over Westerse waarden en de boerkini, over IS, alledaagse racisme en meer.

De Vrijheidscolleges in 2018