Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Four Freedoms’ van president Roosevelt als thema. In aanloop naar 5 mei spreken bekende opiniemakers over de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst. De colleges zijn (op enkele uitzonderingen na) gratis toegankelijk.

Philip Freriks

Philip Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. Hij was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De Slimste Mens. Voor Omroep Max maakte Freriks in 2019, 75 jaar na D-Day, het programma In de voetsporen van D-Day. In het programma vertelt hij het verhaal van de soldaten en spreekt hij met de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Freriks heeft meerdere persoonlijke redenen om dit programma te maken: hij is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Belangrijker is dat zijn broer per ongeluk is doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. In zijn vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Het college van Philip Freriks is op 5 mei te zien op Bevrijdingsfestival Groningen. Exacte locatie en tijdstip wordt binnenkort bekendgemaakt. Een ticket reserveren kan via deze website. VOL=VOL

Leoluca Orlando

Leoluca Orlando (1947) is de huidige burgemeester van Palermo (Sicilië). Een tijd verwelkomde de charismatische burgemeester migranten persoonlijk in de haven wanneer zij voet op Italiaanse, en daarmee Europese, bodem zetten. Dit is opmerkelijk omdat in Italië de weerstand toeneemt tegen mensen die vanuit Afrika of Turkije de Middellandse Zee oversteken. Volgens Orlando hebben migranten het recht voor een ander land te kiezen. “In plaats van ze af te wijzen zouden we ze met open armen moeten verwelkomen.” Orlando spreekt in de Four Freedoms Tour over hoe hij kijkt naar vluchtelingen en migranten, vertelt hij over zijn strijd tegen de maffia en geeft hij zijn visie op mensenrechten in een geglobaliseerde wereld.

Op 15 april om 16:00 uur spreekt Leoluca Orlando in het Groninger Forum. Kaarten zijn binnenkort te reserveren via deze website.

Dieuwertje Blok

Presentatrice Dieuwertje Blok (1957) is een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz.

Dieuwertje verzorgt dit jaar voor de Vrijheidscolleges de kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar. Dieuwertje is heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

De colleges van Dieuwertje Blok zijn besloten.

Studium Generale

Naast bovenstaande colleges organiseren we in samenwerking met Studium Generale, Rijksuniversiteit Groningen, City Central en USVA het college Meet the Dutch – Perceptions of World War II.

Meet the Dutch | Perceptions of World War II
Een gesprek met de Joodse oorlogsoverlevende Lien de Jong, historicus Hans Renders en kunsthistoricus David Stroband.

Het is 75 jaar geleden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar de effecten ervan zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar in de Nederlandse cultuur. De gruwelen en helden van de oorlog worden geïllustreerd in talloze boeken en films. Rijksuniversiteit Groningen organiseert in samenwerking met City Central en Bevrijdingsfestival Groningen het college Meet the Dutch – Perceptions of World War II, waarin besproken wordt hoe de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse samenleving en cultuur heeft beïnvloed. En andersom: hoe hebben boeken en films de Nederlandse perceptie van de oorlog gevormd?

Datum: 14 april 2020
Tijd: 20:00 uur
Locatie: USVA, Munnekeholm 10 te Groningen
Kosten: € 4,- / € 2,- met SG-pas / gratis voor studenten

 

Meer over de Vrijheidscolleges

In de aanloop naar en op 5 mei worden in het hele land Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 8e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Andere sprekers dit jaar zijn Angelique Houtveen, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel en Sinan Can.

 

Four Freedoms

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse regeringsspeech voor het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship.

Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Donald Trump, Wilders en de absolute vrijheid van meningsuiting, over vluchtelingen en de achterblijvers, over Westerse waarden en de boerkini, over IS, alledaagse racisme en meer.

Four Freedoms Tour
Dit jaar organiseert Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosevelt Foundation de Four Freedoms Tour. De (inter)nationale sprekers, die op 14 april een Four Freedoms Award ontvangen voor hun bijzondere inzet voor vrijheid, spreken op 15 en 16 april op verschillende locaties in het land. Naast de Italiaanse burgemeester Leoluca Orlando zijn er bijeenkomsten met Filipijnse journaliste Maria Ressa, Nederlandse journalist Sander de Kramer en hoogleraar Azza Karam namens Religions for Peace International.