Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Jan Terlouw en Herman Pleij sprekers Vrijheidscolleges

8 februari 2018

De sprekers van de Vrijheidscolleges zijn bekend! Tijdens deze jaarlijkse serie lezingen staan de 'Four Freedoms’ van president Roosevelt centraal.

Naast oud-politicus is Jan Terlouw schrijver van succesvolle kinderboeken als Koning van Katoren, Briefgeheim en Oorlogswinter, die allen werden verfilmd. Als tiener maakte hij in de Tweede Wereldoorlog bewust mee hoe het is om niet in een rechtstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege vertelt hij over deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zit regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door. Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. Maar in de praktijk levert deze vrijheid voortdurend problemen op. In zijn Vrijheidscollege vraagt Herman Pleij zich af hoe vrij een mening mag zijn.

De State of the Union van de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-speech. Tijdens 38 colleges in 11 provincies staan deze ‘Vier Vrijheden’ centraal: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. Naast Jan Terlouw en Herman Pleij spreken ook Fresku, Femke Halsema, Massih Hutak, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas de Man en Tinkebell.

Het college van Jan Terlouw vindt plaats op zondag 29 april om 16.00 uur, in het Groninger Forum, locatie Hereplein. Herman Pleij spreekt in het Stadspark tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, op zaterdag 5 mei om 10.00 uur. Hier vind je meer informatie. Reserveren voor de lezingen kan vanaf donderdag 1 maart. Aanmelden voor het openingscollege van Femke Halsema op dinsdag 27 maart in TivoliVredenburg Utrecht is al mogelijk via www.tivolivredenburg.nl.

De Vrijheidscolleges in Groningen worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Studium Generale Groningen en het Groninger Forum.

Meer nieuws