Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Meld je nu aan voor Vrijheidscolleges Jan Terlouw, Herman Pleij en Ali Rizvi

3 maart 2018

De aanmelding voor de Vrijheidscolleges in Groningen is gestart. Naast Jan Terlouw en Herman Pleij is ook Ali Rizvi aan het programma toegevoegd. Tijdens deze jaarlijkse serie lezingen staan de 'Four Freedoms’ van president Roosevelt centraal.

Ali Rizvi groeit op in Libië, Saoedi-Arabië en Pakistan voor hij naar Canada en later de Verenigde Staten verhuist. Hij worstelt lang om de wereld waarin hij als wetenschapper leeft, te verzoenen met de religie waarmee hij is opgevoed. In zijn boek De Atheïstische Moslim beschrijft Rizvi hoe hij gevangen zit tussen twee grote verhalen: dat van de extreme islam en dat van de anti-moslim onverdraagzaamheid in de wereld van na 11 september 2001. Rizvi publiceert regelmatig in The Huffington Post.

Donderdag 19 april, 20.00 uur, Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5. Reserveren.

 

Naast oud-politicus is Jan Terlouw schrijver van succesvolle kinderboeken als Koning van KatorenBriefgeheim en Oorlogswinter, die allen werden verfilmd. Als tiener maakte hij in de Tweede Wereldoorlog bewust mee hoe het is om niet in een rechtstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

Zondag 29 april 2018, 16.00 uur, Groninger Forum Hereplein. Reserveren.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schuift regelmatig aan bij televisieprogramma De Wereld Draait Door. Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. Maar in de praktijk levert deze vrijheid voortdurend problemen op. In zijn Vrijheidscollege vraagt Herman Pleij zich af hoe vrij een mening mag zijn.

Zaterdagochtend 5 mei 2018, 10.00 uur, Stadspark. Reserveren.

 

 

Naast Ali Rizvi, Jan Terlouw en Herman Pleij geven ook FreskuFemke HalsemaMassih HutakAfshin EllianAnousha NzumeJoseph OubelkasLucas de Man en Tinkebell Vrijheidscolleges, verspreid over elf provincies in Nederland. Meer lezen? Klik hierBijna alle colleges zijn gratis toegankelijk, maar je moet wel reserveren.  

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse regeringsspeech voor het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’-rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship.

De Vrijheidscolleges in Groningen worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking met Rijksuniversiteit GroningenHanzehogeschool Groningen, Studium Generale Groningen en het Groninger Forum

Meer nieuws