Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Belangrijke en betekenisvolle momenten tijdens het festival

4 mei 2015

Op 5 mei wordt voor de 25e keer op 14 plaatsen in Nederland de Bevrijdingsfestivals georganiseerd. In 25 jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot dé belichaming van de meest betekenisvolle dag waarop we onze vrijheid, en het belang van democratie en rechtstaat vieren. Met bijzondere activiteiten wordt aandacht besteed aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en voor iedereen een eigen betekenis heeft. We lichten er een paar voor je uit!

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur en het 5voor5-moment zijn vaste waarden in het programma van alle Bevrijdingsfestivals. Daarnaast zijn in Groningen ook dit jaar weer de Informatiemarkt, Mensenzoo en acties van Prodemos en het Rode Kruis.  Bijzondere programmaonderdelen zijn het Vrijheidscollege en de Wensvlinders. Verder wordt er aandacht gevraagd voor de petitie Vraag 5 mei vrij.

Vrijheidscollege met Ton Koene
De Vrijheidscolleges is een serie lezingen op basis van de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt. Het laatste college in deze reeks wordt gegeven op  5 mei in het Stadspark: in de Sociëteit op de Drafbaan. Fotograaf Ton Koene geeft dan een lezing over Vrijwaring van angst. Wij zijn angstiger dan mensen in landen waar het echt om levensbedreigende situaties gaat. Koene verklaart deze vreemde paradox.  Het college start om 14:00 uur en is gratis toegankelijk.

Wensvlinders
In de samenwerkingsgemeente Delfzijl maakten leerlingen van alle 21 basisscholen Wensvlinders, waarop ze hun persoonlijke wens voor de vrijheid schreven. Alle 1500 vlinders worden op 5 mei rond 15:00 uur losgelaten uit de helikopter en een zeppelin en zullen neerdalen op het Stadspark. Tevens is er een video gemaakt over deze vlinders, op de muziek van ‘Dance The War Is Over.’ Deze wordt tijdens het 5voor5 moment getoond, wanneer we in heel Nederland stilstaan bij het belang van onze vrijheid. Hieronder is het filmpje alvast te bekijken!

Bevrijdingsfestival Groningen 2015 - Wensvlinders

Vraag 5 mei vrij
De Bevrijdingsfestivals roepen op tot actie: 5 mei is de enige dag in Nederland die voor iedereen van belang is en waarop we ongeacht religieuze achtergrond of andere verschillen samen vieren dat wij hier in Nederland vrij kunnen zijn. Het is echter nog geen jaarlijkse nationale vrije dag. Om 5 mei de betekenis te geven die het verdient, vragen de Bevrijdingsfestivals de petitie ‘vraag5meivrij’ te steunen. De petitie is te vinden op www.vraag5meivrij.nl.

Nieuwe entree
Tot slot nog een onderdeel met iets minder inhoud: Bevrijdingsfestival Groningen heeft een nieuwe entree! De entree van de Drafbaan bevindt zich iets verderop aan de Concourslaan dan de oude, die zich naast de stallen bevond. Tevens is de Main Stage een stukje verder naar achteren verplaatst. Het veld is dus ruimer ingedeeld. 

We hopen jullie allemaal te zien op 5 mei in het Stadspark! Vanaf 12:00 uur is iedereen welkom. Het festival is gratis toegankelijk. 

Meer nieuws