Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Bevrijdingsfestival Groningen 2012 trekt record aantal bezoekers

7 mei 2012

Meer dan 100.000 mensen vierden zaterdag de vrijheid in het zonnige Stadspark in Groningen.

© Wendy Eggen
© Wendy Eggen

Ondanks het slechte weer in de rest van het land scheen in Groningen op Bevrijdingsdag de hele dag de zon. Met acts als The Kyteman Orchestra, Ambassadeur van de Vrijheid Alain Clark, Band of Skulls en dEUS onderscheidde Bevrijdingsfestival Groningen zich in 2012 wederom met een sterke line-up.

Ook op de andere podia was het feest. Zo was de Urban Area de hele dag goed gevuld. Niet alleen artiesten als Mr.Polska, Fresku en Gers Pardoel traden op. Ook aan de inhoud werd aandacht besteedt, zoals tijdens de Debattles, waar jonge rappers in discussie gingen over vrijheid. Het nieuwe podium op het Plein van de Vrijheid was met acts afkomstig uit alle delen van de wereld een groot succes. Iris Kroes en Voorheen de Bende mit Pazzipanten zorgden voor een piek in de drukte bij Podium Noord. Op Local Heroes, waar een selectie van Gronings talent werd getoond, heerste de hele dag een goede sfeer. Het veld van Dansen bij de Bus bleek te klein te zijn voor Don Diablo, waardoor het terrein tijdelijk afgesloten moest worden en het programma daar enigzins werd ingekort.

Kids Area © Wendy Eggen
Kids Area © Wendy Eggen

In de Kids Area konden kinderen o.a. over water lopen, spelen met rubberen beelden, een vrijheidsboodschap de ruimte insturen en een theatervoorstelling bezoeken. Bij Experi-Mens kregen bezoekers een nieuwe blik op de waarheid aan de hand van verschillende proeven, met hulp van studenten van het Drenthe College. Het populaire reuzenrad op de Drafbaan bood naast een prachtig uitzicht op het veld ook de mogelijkheid tot ontmoetingen met speciale gasten, zoals burgemeester Rehwinkel.

In 2012 hebben meer festivalbezoekers gebruik gemaakt van de verschillende ingangen dan andere jaren, waardoor de publieksstromen beter verdeeld waren over het terrein. Op de Paterswoldseweg was het drukker dan ooit, maar desondanks konden de verkeersregelaars de publieksstromen goed aan.

Kortom: een prachtige dag waarop het wederom gelukt is om muziek, feest en het vieren van, en stilstaan bij de vrijheid te combineren!

Meer nieuws