Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Bevrijdingsfestival Groningen beleeft drukste editie ooit

5 mei 2016

Vandaag vierde Bevrijdingsfestival Groningen haar drukste editie ooit. De zon scheen uitbundig, Ali B zorgde voor een prachtig openingsconcert en de minister-president ontstak het Bevrijdingsvuur terwijl honderden mensen hun opblaashand de lucht in staken voor de vrijheid. Over de dag verspreid waren er meer dan 125.000 bezoekers in het Stadspark.

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vond dit jaar in Groningen plaats. Na het Bevrijdingsontbijt op de Grote Markt en de 5-mei lezing van Thomas Erdbrink ging het Bevrijdingsfestival in het Stadspark van start. Ali B opende het festival met een overtuigend optreden waarin hij ‘Nieuwe Held’ speelde, terwijl de minister-president Mark Rutte na hun gesprekje vanaf de rand van het podium toekeek. Vervolgens brachten de Pekelder lopers het vuur uit Wageningen en stak Rutte het Bevrijdingsvuur op de Drafbaan aan. Ondertussen gingen er duizenden Wensvlinders over het veld en werden er even zoveel opblaashanden de lucht in gestoken voor de Vrijheid. Een bijzonder mooi gezicht!

Dat was een prachtige aftrap van een zeer zonnig en drukbezocht festival, dat bovendien tussen 12 en 19 uur live te volgen was via de stream op onze website. Zo kon het hele land meegenieten, ook dankzij de aanwezigheid van landelijke pers als SBS 6 en de NOS. 

Foto: Knelis
Foto: Knelis

Door de grote drukte en het mooie weer ontstonden er in de loop van de middag lange rijen voor de watertappunten en voor sommige kassa’s. Ondanks dat bleef de sfeer goed en zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest. Terwijl vele bezoekers genoten van The Lumineers, was het ook elders op het terrein gezellig druk. Naast de optredens op alle verschillende podia, werden ook projecten als Mensenzoo en Speeddaten met Veteranen druk bezocht.

Zoals elk jaar was ook dit jaar het 5voor5 moment weer indrukwekkend. De welbekende grote Vrijheidsballen gingen het terrein over, terwijl zowel publiek als ook presentatoren en artiesten selfies maakten voor de vrijheid. Extra bijzonder: vluchteling Addis sprak vanaf het hoofdpodium over zijn idee van vrijheid.  

Het optreden van Kensington geldt als één van de hoogtepunten. Het publiek stond uitzinnig mee te springen met de opzwepende nummers van de Utrechtse band. Op dat moment stonden er zo’n 30.000 mensen op de Drafbaan. Later op de avond werd met Typhoon het toch al spectaculaire festival op grootse wijze afgesloten.  

We kijken zeer trots terug op onze beste en mooiste editie tot nu toe en gaan er vol voor om dat volgend jaar weer te overtreffen!

Foto: Maarten de Kok
Foto: Maarten de Kok

Meer nieuws