Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Bevrijdingsfestival Groningen gaat bijzondere editie tegemoet

2 mei 2016

Dit jaar vindt de start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Groningen plaats. Het Nationaal Comité, de Provincie én Gemeente Groningen en Bevrijdingsfestival Groningen organiseren speciale activiteiten en minister-president Mark Rutte komt het Bevrijdingsvuur ontsteken. En: met de aankondiging van het speciale muziekprogramma ‘Van 5 naar 15’ is het programma van het festival compleet. Bovendien zijn de weersverwachtingen uitstekend.

De komende editie van Bevrijdingsfestival Groningen belooft een wel heel bijzondere te worden. De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt dit jaar namelijk in onze stad plaats. Het wordt een dag die landelijk te volgen zal zijn, ook dankzij de aanwezigheid van veel nationale pers zoals bijvoorbeeld de NOS.

Na het Bevrijdingsontbijt op de Grote Markt en de 5 mei-lezing, deze keer gehouden door journalist Thomas Erdbrink, gaat om 12 uur het terrein van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark open. Het optreden van Ali B belooft een bijzondere aftrap van het festival te worden. Tijdens het Concert van de Vrijheid zong Ali B vorig jaar samen met Glen Faria het nummer ‘Nieuwe Held.’ Een nummer speciaal voor Lalla Weiss, dochter uit een zigeunerfamilie met een vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gemarteld door de Duitse bezetter. Dit nummer zal hij ook zingen tijdens zijn optreden in het Stadspark.

Tijdens het optreden van Ali B zal de minister-president Mark Rutte ook het podium betreden. Bijgestaan door de vuurlopers en kinderen met hun Wensvlinders (beide groepen komen uit onze samenwerkingsgemeente van dit jaar, Pekela) zal met Rutte worden toegewerkt naar hét nationale moment van Bevrijdingsdag. Om 13 uur zal het Bevrijdingsvuur op bijzondere wijze worden ontstoken, een moment dat nog de hele dag door het hele land heen vertoond zal worden. Tijdens dit moment zal ook het publiek een rol spelen. De organisatie van het festival heeft daarvoor duizenden opblaashanden laten maken, om met zijn allen de hand op te steken voor de vrijheid en daarmee het startsein te geven voor alle festiviteiten in het land. 

Van 5 naar 15
Met de bevestiging van een heel speciaal programmaonderdeel op het hoofdpodium, ‘Van 5 naar 15,’ is het programma van Bevrijdingsfestival Groningen compleet. Met 'Van 5 naar 15' wordt stilgestaan bij de bevrijding van onze toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Hiervoor is een speciale muziekformatie samengesteld, onder leiding van Wudstik, bestaande uit Indische en Molukse musici en vocalisten die hun sporen in de Nederlandse popmuziek hebben verdiend. Ook jonge en aanstormende talenten zoals rapper Jooz vertellen het verhaal van de gedeelde geschiedenis van Nederland waarin ook Indische Nederlanders en Molukkers gestreden hebben voor vrede en vrijheid.

Meer nieuws