Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Eerste namen Bevrijdingsfestival Groningen 2013 bekend: Miss Montreal en Cold War Kids

17 januari 2013

Het jaar 2013 is aangebroken en dat betekent dat de voorbereidingen voor Bevrijdingsfestival Groningen weer zijn begonnen. We zijn trots op het feit dat de eerste namen bekend gemaakt kunnen worden!

 

Miss Montreal
Miss Montreal

Miss Montreal: Ambassadeur van de Vrijheid 2013

Al ruim 20 jaar zetten Nederlandse artiesten zich in voor de vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de 14 Bevrijdingsfestivals hebben Dio, Miss Montreal en Chef’Special benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2013.  Tijdens hun optredens onderstrepen zij het belang van het vieren van de vrijheid. Miss Montreal zal als Ambassadeur van de Vrijheid, vervoerd door een helikopter, op 5 mei 2013 Groningen aandoen. 

Voor Miss Montreal, in het echte leven Sanne Hans, betekent vrijheid “dat je niet hoeft na te denken waar je loopt en wat je doet.” Ze is zeer betrokken bij het thema oorlog en vrijheid. Ze vertelt: “Mijn ene opa zat in het verzet. Hij is onlangs op zijn 90ste overleden. Vlak voor zijn dood sprak hij nog met mij over de oorlog. ‘Ach kind, je moet zo blij zijn dat je in vrijheid kan leven’. Hij begon toen te huilen. Dat greep me enorm aan. Bij mijn andere opa hadden ze thuis een boerderij. In de stal, onder het stro, hielden ze een jongen verborgen. Dat zijn allemaal heftige verhalen.” Speciaal voor 5 mei zal Sanne een bevrijdingslied componeren. “Gewoon met mijn gitaar. Iets moois, iets serieus, iets dat mensen doet stilstaan bij wat onze oma’s en opa’s toen meemaakten.”

Cold War Kids

Met Cold War Kids heeft Bevrijdingsfestival Groningen de eerste internationale naam voor het hoofdpodium te pakken. En wat voor naam! Deze Amerikaanse indierock band is opgericht in 2004 en heeft sindsdien drie succesvolle albums uitgebracht, met Mine is Yours uit 2011 als grote uitschieter. Cold War Kids staan bekend om hun blues gerelateerde en emotionele, meeslepende sound die meer dan eens wordt vergeleken met Kings of Leon en Snow Patrol. Bekend van de hit 'Hang me up to dry'. 

Cold War Kids - Hang me up to dry

Meer nieuws