Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Geef vrijheid door!

2 mei 2017

Op 5 mei staat het Stadspark weer in het teken van het stilstaan bij en vieren van de vrijheid. Naast een exclusieve show van Tom Odell, helikopteract De Jeugd van Tegenwoordig en optredens van onder meer Chef’Special, Kraantje Pappie, Pé & Rinus & de Containers, Orlando Julius & The Heliocentrics en De Sluwe Vos presenteert het Bevrijdingsfestival allerlei activiteiten rond het thema ‘Geef vrijheid door’. 

Zo reisden De Jongens van Lucht namens het festival naar Lesbos. In vluchtelingenkamp Kara Tepe maakten zij videoportretten waarin mensen wordt gevraagd wat vrijheid in deze situatie voor hen betekent. Deze Portretten voor de Vrijheid zijn hier te bekijken. De documentaire van dit bijzondere project is 4 mei te zien op OOG TV en RTV Noord. 

Portretten voor de Vrijheid: Yoones
Portretten voor de Vrijheid: Yoones

Op het nieuwe festivalterrein Weide Wereld wordt vrijheid op creatieve wijze doorgegeven door middel van taal. Bij Het Vrije Woord ondersteunen stadsdichter Lilian Zielstra, RUG-huisdichter Esmé van den Boom, Kasper Peters en dichtcollectief Zeaux bezoekers bij het schrijven van een ‘bootschap’ aan de weide dan wel wijde wereld. Op gevouwen bootjes worden deze via een glijbaan, gemaakt door kunstenaar Marc Buddendorf, te water gelaten in de vijver. Daarnaast leert Bits of Groningen mensen aan de hand van een mobiele wasstraat de telefoon of tablet te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers en luistervinken. 

Ook zijn Amnesty International, het Rode Kruis, het Veteraneninstituut, ProDemos en World’s Best News aanwezig. De NGO’s laten het publiek zien hoe zij zich wereldwijd inzetten voor vrijheid en hoe bezoekers daarbij kunnen helpen. Zo kan men speeddaten met veteranen, bijvoorbeeld met Iris van Houwelingen (31). Zij werd uitgezonden naar het grensgebied van Turkije en Syrië. 

Speeddaten met veteranen
Speeddaten met veteranen

Op Sena Performers Stage worden de hiphopoptredens afgewisseld met spoken word-artiesten, die het publiek aanzetten tot nadenken over vrijheid. Ook staat de winnaar van de POPgroningen Talent Award, Boyz in the Woods, op het programma. Mede-finalist Jooz vult de laatste lege plek op het Local Heroes-podium. 

Hoewel minder zonnig dan vorig jaar, zien de weersverwachtingen er goed uit voor het gratis evenement. Wel raadt de organisatie bezoekers aan om warme kleding mee te nemen, omdat het in de avond verrassend snel kan afkoelen. 

Klik op de links voor meer informatie over het programma, het blokkenschema en praktische zaken als bereikbaarheid, de plattegrondvoorzieningenhuisregels en eten en drinken. Het festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds.

Meer nieuws