Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Glass Animals, Dubioza Kolektiv en Harlea bevestigd voor Main Stage

9 maart 2017

Bevrijdingsfestival Groningen bevestigt de komst van Glass Animals, Dubioza Kolektiv en Harlea op 5 mei naar het Stadspark. Daarmee is het programma van het hoofdpodium compleet. Eerder werden al Tom Odell, Chef’Special, Kraantje Pappie en Youngr aangekondigd. Main Stage wordt geopend door De Jeugd van Tegenwoordig, Ambassadeur van de Vrijheid 2017. 

Glass Animals brengt een broeierige mix van elektronische indie, psychedelische pop en alternatieve R&B. 2016 stond in het teken van uitverkochte tournees in de UK, Europa en de VS. In het najaar verscheen het album How To Be A Human Being, waarmee de teller inmiddels staat op 2,6 miljoen Spotify-luisteraars per maand. Ook staan Coachella, Lollapalooza, Lowlands en Rock Werchter op de agenda.

 

Bij een optreden van Dubioza Kolektiv is stilstaan geen optie. Ontstaan in Bosnië en Herzegovina in een tijd waarin niets kon en niets mocht, zet de band zich tegen deze achtergrond af met een enorme dosis positiviteit. Het nieuwe album Happy Machine bevat een mix van traditionele balkan, ska, punk, reggae, electro en hiphop en samenwerkingen met La Pegatina en Manu Chao. 

 

Rockchick Harlea verscheen uit het niets met Miss Me, een single die flirt met het vroege werk van Arctic Monkeys. Het nummer belandde in de New Music Friday-playlist van Spotify en werd al bijna 500.000 keer beluisterd. Opvolger You Don’t Get It wordt regelmatig gedraaid op Radio 2 en 3FM. Denk Amy Winehouse, maar dan onvervalste, klassieke rock-‘n-roll. 

Het Main Stage-programma van het Bevrijdingsfestival is daarmee rond. Al eerder werd bekend dat Tom Odell een exclusieve show in Groningen geeft. Chef’Special krijgt dit jaar een herkansing, nadat het optreden in 2015 vanwege noodweer moest worden gestaakt. Ook nieuwkomer Youngr treedt op. De Jeugd van Tegenwoordig opent het podium; de eer om af te sluiten is aan de Groningse rapper Kraantje Pappie.

Bevrijdingsfestival Groningen presenteert op 5 mei ruim 50 nationale en internationale acts, verspreid over 6 podia. Ook zijn er allerlei activiteiten in het Stadspark rond het thema Geef vrijheid door. Het festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds

Meer nieuws