Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Henk Wijngaard, Vanderlinde en 7 andere acts bevestigd voor Podium Noord

21 maart 2016

Op Podium Noord staan ook dit jaar weer tien acts op het programma, waarvan er nu 9 bekend zijn. Naast Henk Wijngaard en Vanderlinde zullen ook Snikhait, Davine, VanDeStraat, Hans van der Lijke, Marieke Klooster & Het Philip Baumgarten Trio, Lars Koehoorn en Robin IJzerman optreden. Ze vertegenwoordigen uiteenlopende muziekstijlen, maar hebben allen een link met het Noorden. 

Op 5 mei wordt verdeeld over 14 festivals in het land de vrijheid gevierd. Het Bevrijdingsfestival Groningen trekt elk jaar 100.000 bezoekers, waarvan het grootste deel afkomstig is uit eigen stad en provincie. In samenwerking met RTV Noord presenteert Bevrijdingsfestival Groningen daarom op Podium Noord jaarlijks een programma van bands die allen een link met het Noorden hebben.

Bijzonder is het optreden van Henk Wijngaard. Deze zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat brak in 1978 door met het nummer ‘Vlam in de Pijp’ en heeft inmiddels maar liefst 40 jaar (trucker)hits op zijn naam staan.

Het Groningse Vanderlinde gaat knallen op Podium Noord! Met een nieuw album vol hoogwaardige (country) rock en pop op zak zijn ze flink op dreef.

Davine
Davine

Zangeres en cabaretière Marieke Klooster (Vrouw Holland) en het Philip Baumgarten Trio hebben een ode aan Ede Staal gemaakt, genaamd 'De Nieuwe Jas van Ede'. Dit bijzondere concert komen ze op 5 mei ten gehore brengen op Podium Noord!  

De bloedmooie Davine komt uit Groningen maar zingt Franse chansons. Van prachtige meeslepende ballades tot aan een waterval van woorden in een duizelingwekkend tempo.

Wel in het Gronings zingt Snikhait, nummers met een ’50 vibe, vol blues en boogiewoogie. Vorig jaar kwam hun tweede plaat ‘Mous’ uit. VanDeStraat is de nieuwe band rondom Olaf Vos en Tom Ritsema, bekend van de Bond tegen Harries. Popliedjes op z’n Gronings, soms serieus, vaak met een knipoog. Hans van der Lijke treedt meestal solo op, maar komt op 5 mei samen met multi-instrumentalist Bert Ridderbos en folkzangeres Linde Nijland zijn liedjes in onvervalst Gronings ten gehore brengen. 

Naast gerenommeerde artiesten staan er ook enkele jonge  talenten op het programma. De 18-jarige Lars Koehoorn uit Winschoten werd met zijn pakkende liedjes al op 538 en andere nationale radiozenders gedraaid. Net als hij schrijft ook Robin IJzerman sterke liedjes met behulp van haar gitaar. Ze won vorig jaar Café Martini XL 2015, de talentenjacht van RTV Noord.

Meer nieuws