Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Joost, Josylvio, Famke Louise en meer naar Sena Performers Stage

22 maart 2018

Naast Joost, Josylvio en Famke Louise zijn ook Frenna, Jacin Trill, Stuk, Equalz, Idaly en DJ Melo aangekondigd voor Bevrijdingsfestival Groningen. Op de Sena Performers Stage zie je jaarlijks hét overzicht van de meest actuele urban acts. Grote namen als Kraantje Pappie en Ronnie Flex, dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid, stonden hier al vroeg in hun carrière op het podium. 

YouTube-fenomeen Joost scoort onder zijn alterego ‘EenhoornJoost’ miljoenen views met zijn bizarre video’s. Sinds hij daar ook muziek bij maakt, is het succes van de twintigjarige Leeuwarder helemaal niet meer te stoppen. Na als voorprogramma van Donnie door het hele land te hebben getourd, doet hij dit nu met zijn eigen clubshows, die allemaal razendsnel uitverkochten. 

Josylvio is in sneltreinvaart uitgegroeid van jongen van de straat tot professioneel clubartiest. Hij gooide hoge ogen met debuutalbum Ma3seb; inmiddels is hij vele gouden en platina platen verder, met als absoluut hoogtepunt ruim 17 miljoen Spotify-streams voor de single Ride Or Die. Onlangs begon hij zijn eigen label Hella Cash, waarop hij zijn derde, gelijknamige album uitbracht. 

De achttienjarige Famke Louise begon haar carrière als beauty- en fashionvlogger op YouTube en was te zien in het RTL5-programma Models In Paris. Eind vorig jaar was daar opeens haar eerste single Op Me Monnie. De clip werd binnen een week tijd meer dan 3 miljoen keer bekeken. Het nummer Fan, samen met Ronnie Flex, behaalde zelfs een miljoen streams in één dag. 

Frenna is onderdeel van de succesvolle hiphopformatie SFB. Zijn solodebuut Geen Oog Dichtgedaan resulteerde in een gouden plaat. Als de single My Love op #1 belandt, staat Frenna met twaalf hits tegelijkertijd in de Single Top 100. Sinds de positiviteit van zijn moeder hen door een moeilijke periode heeft gesleept, wil Jacin Trill laten zien dat hiphop geen boze muziek hoeft te zijn. Met debuutplaat Happyland en opvolger Zo Vader Zo Zoon hoopt hij zijn geluk door te geven aan anderen. Met ruim 1,7 miljoen abonnees domineert Stuk op YouTube, maar met hun energieke liveshows bestormt het trio nu ook het club- en festivalcircuit. 

Het Rotterdamse duo Equalz kun je kennen van hits als Casablanca en Op De Weg, met respectievelijk 12 en 19 miljoen streams op Spotify. Idaly maakte naam als één van de leden van hiphopcollectief New Wave, maar timmert met zijn eigen EP’s nu ook solo hard aan de weg. De Groningse hiphop- en R&B-dj Melo, bekend van OOG Radio, draait de shows aan elkaar. 

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door partner Sena, de naburige rechtenorganisatie voor muzikanten en producenten. De presentatie van het podium is in handen van BreakNorth, een jong hiphop radio- en videocollectief uit Groningen. Bevrijdingsfestival Groningen komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds

Meer nieuws