Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Kovacs én Ali B op Bevrijdingsfestival Groningen

22 februari 2016

Vandaag kondigde het Nationaal Comité 4 en 5 mei de drie Ambassadeurs van de Vrijheid van 2016 aan, waarvan Kovacs de artiest is die op 5 mei in Groningen uit de helikopter zal stappen. Daarnaast zal Ali B het festival in Groningen, dat dit jaar de Nationale Start van de Viering van 5 mei heeft, openen. 

Ambassadeurs van de Vrijheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor de 26ste keer Ambassadeurs van de Vrijheid benoemd die op de 14 Bevrijdingsfestivals gaan spelen Dit jaar zijn dat zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano. Dat is vanavond bekend gemaakt door Humberto Tan in RTL Late Night.

De Ambassadeur van de Vrijheid die in Groningen komt spelen is Kovacs. “Als ik straks op het podium sta op 5 mei, hoop ik dat ik iedereen kan samenbrengen met mijn muziek.”  Met een donkere, rauwe stem zingt Kovacs in een stijl die doet denken aan Lana del Rey en Goldfrapp, terwijl muzikaal ook vergelijkingen worden getrokken met Portishead en Paloma Faith. Die ongewone combinatie heeft Kovacs zowel een uitverkiezing tot 3FM Serious Talent als Radio 6 Soul & Jazz Talent opgeleverd.

Nationale Start van de Viering van 5 mei

Daarnaast komt niemand minder dan Ali B het festival openen. Deze rapper, inmiddels ook bekend als TV-persoonlijkheid, cabaretier en theatermaker, wordt op 5 mei vergezeld door zijn band. Samen zullen ze ook het nummer ‘Nieuwe Held’ ten gehore brengen. Dit nummer heeft Ali B vorig jaar speciaal geschreven voor de tv uitzending van het Concert van de Vrijheid n.a.v. 70 jaar bevrijding en 25 jaar Bevrijdingsfestivals.

De opening wordt nog specialer dankzij de Nationale Start van de Viering van 5 mei. Elk jaar is deze Nationale Start in een andere provincie en dit jaar is dat Groningen. In aanloop naar 5 mei worden in deze provincie allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met bevrijding, vrijheid en onvrijheid. Daarnaast nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar een spreker uit om de 5 mei-lezing te houden. De minister-president ontsteekt traditiegetrouw het Bevrijdingsvuur, het officiële startsein van de bevrijdingsfestiviteiten.

Meer nieuws