Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Nieuw! Programma op 4 mei en website vóórvijfmei

11 april 2014

In 2014 organiseert Stichting Vier 5 Mei naast het Bevrijdingsfestival Groningen voor het eerst ook een speciaal muzikaal en literair programma op 4 mei met o.a. Spinvis, Roosbeef, Meindert Talma en Swinder. 

Al enige jaren besteden verschillende organisaties in Groningen op 4 mei aandacht aan herdenken en herinneren, zoals het NNT, De Steeg en Club Guy & Roni, het Grand Theatre, OVCG en Stichting Open Joodse Huizen. Uiteraard vinden er op 4 mei tevens diverse kransleggingen plaats bij monumenten en is er de traditionele stille tocht vanaf het Joods Monument bij de Hereweg en kranslegging bij de Martinikerk, georganiseerd door Stichting 4 mei Herdenking. 

4 en 5 Mei zijn nauw aan elkaar verbonden. Sterker nog: zonder 4 mei is er geen 5 mei. Zonder stil te staan bij de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog én actuele gebeurtenissen is het niet mogelijk om op 5 mei de vrijheid te vieren. Daarom is dit jaar besloten om de krachten te bundelen: diverse activiteiten zijn samengebracht onder de naam vóórvijfmei. De speciale website www.voorvijfmei.nl bevat een overzicht van de verschillende activiteiten en is gerealiseerd in samenwerking met iWink. 

4 mei in het park

Op 4 mei vindt er een bijzonder muzikaal en literair programma in het Stadspark, op het Local Heroes veldje (ter hoogte van de Paterswoldseweg), plaats. Muziek is er van Spinvis, Roosbeef, Meindert Talma en Swinder. Stadsdichter Joost Oomen verzorgt de presentatie van de middag.

Ook Groningse dichters Jan-Willem Dijk en Irene Wiersma zullen speciaal geschreven werk voordragen. In samenwerking met het Poeziëpaleis zullen deelnemers aan de wedstrijd Dichter bij 4 Mei in gesprek gaan met Joost Oomen over hun ervaringen.Voor de jonge bezoekers is er het Kids Klei Atelier.

Tijdens de hele middag staat herinneren centraal en wordt er een nadruk gelegd op de verbinding tussen 4 en 5 mei. Bezoek de website www.voorvijfmei.nl voor meer informatie. Binnenkort wordt daar ook het tijdschema bekend gemaakt.

Tot ziens op 4 én 5 mei! 

Spinvis
Spinvis

Meer nieuws