Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Nieuwe namen voor nieuwe area Weide Wereld!

6 april 2017

Bevrijdingsfestival Groningen voegt dit jaar een nieuw podium toe aan het terrein. De ‘Weide Wereld’ presenteert een sterk muziekprogramma uit de wijde wereld, met optredens van Orlando Julius & The Heliocentrics, Baloji, Kel Assouf en Ronald Snijders. De uitbreiding moet het evenement, dat in 2016 zo’n 125.000 bezoekers trok, weer ruimte geven om te groeien. 

 

De ‘Weide Wereld’ vloeit voort uit maatregelen die Bevrijdingsfestival Groningen neemt om het drukbezochte evenement weer wat ademruimte te geven. Het festival kende in 2016 een recordaantal bezoekers en raakte daarmee aan de maximale capaciteit van voorzieningen als muntenkassa’s, barren, toiletten en watertappunten.

Om de doorstroom van bezoekers te verbeteren vergroot de organisatie zowel het terrein als het aantal voorzieningen. “In haar bestaan is het gratis festival grotendeels afhankelijk van de horecaomzet, die in één dag moet worden gemaakt. Die opbrengsten gaan voor de volle honderd procent naar de stichting die het evenement organiseert. De goede resultaten van 2016 bieden nu de mogelijkheid om deze investeringen te doen,” licht directeur Diederik van der Meide toe. 

Meer weten over de maatregelen? Klik hier.

Van asfalt naar grasveld

Het nieuwe podium borduurt voort op het voormalige Plein van de Vrijheid, maar kent een ruimere opzet en een meer natuurlijke setting. De weide achter restaurant Ni Hao, langs een grote vijver, geeft bezoekers de gelegenheid om de doorgaans drukbezochte Drafbaan even te ontvluchten en ontspannen in het gras te genieten van het programma. 

Muziek uit de wijde wereld

Muzikale hoofdact is Orlando Julius. De Nigeriaanse saxofonist, die wordt beschouwd als één van de grondleggers van de afrobeat, treedt op met The Heliocentrics. Ronald Snijders behoort tot de topfluitisten van Nederland. Zijn Surifunk drukte een onuitwisbare stempel op de Amsterdamse muziekscene van de jaren zeventig. De muziek van multitalent Baloji is een eclectische cross-over van zijn Afrikaanse roots, hiphop, funk, soul, jazz en elektronische muziek. Het geëngageerde Kel Assouf mixt Afrikaanse tranceritmes met een heavy rocksound die doet denken aan Led Zeppelin en Queens of the Stone Age. Het podium wordt muzikaal gehost door dj-collectief Pushin Wood Soundsystem

Naast muziek presenteert de ‘Weide Wereld’ ook een programma rond het thema Geef vrijheid door. Zo laten organisaties als Amnesty International en ProDemos zien hoe zij zich inzetten voor vrijheid en hoe bezoekers daarbij kunnen helpen. Bij ‘Het Vrije Woord’ kan publiek op allerlei creatieve manieren aan de slag met taal als middel om het belang van vrijheid door te geven. 

Zonneweide

De naam ‘Weide Wereld’ refereert zowel aan het muzikale programma als de groene locatie en loopt alvast vooruit op een mogelijke volgende uitbreiding. In de toekomst hoopt het festival de Zonneweide in gebruik te kunnen nemen, een terrein dat momenteel vanwege de vochtige grond en een gebrek aan goede calamiteitenroutes nog ongeschikt is voor evenementen. 

Meer programma

Bevrijdingsfestival Groningen presenteert op 5 mei ruim 50 nationale en internationale acts, verspreid over 6 podia. Ook zijn er allerlei activiteiten in het Stadspark rond het thema Geef vrijheid door. Het gratis festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds

Meer nieuws