Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Onstuimige start Bevrijdingsdag zorgt voor onvoorspelbaar maar geslaagd festival

6 mei 2015

5 mei 2015 kan de boeken in als een spannende en onvoorspelbare Bevrijdingsdag. Lang was onzeker of de zware buien aan het Stadspark te Groningen voorbij zouden trekken. Aan het begin van de middag bleek dat niet het geval en was de organisatie genoodzaakt om het programma even stil te leggen. Na de onderbreking kwam de publieksstroom echter weer goed op gang, was de sfeer warm en kunnen we terugkijken op een naar omstandigheden geslaagde editie!

Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het al vroeg gezellig druk in het park. De publieksstroom stagneerde op het moment dat de organisatie aankondigde de komst van publiek af te raden in verband met de mogelijk hevige buien. Ambassadeur van de Vrijheid Jett Rebel kon zijn set nog spelen, maar Chef’Special moest helaas na een kwartier al stoppen.  

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Foto: Knelis
Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Foto: Knelis

De bezoekers bleven bewonderenswaardig rustig toen het programma onderbroken werd. Afgezien van een knelpunt bij de hoofdentree, waar mensen onder het dak bleven staan om te schuilen, waren er geen noemenswaardige incidenten. Na een onderbreking van ongeveer 75 minuten waren de buien voorbij, en kon het programma weer worden hervat. Het  aansteken van het Bevrijdingsvuur door de loopgroep uit Delfzijl vormde daarbij een prachtige herstart. De publieksstroom kwam weer verrassend snel op gang. Op het hoogtepunt van het festival, bij het optreden van Selah Sue, waren er 20.000 mensen op de Drafbaan. La Pegatina toonde zich de ultieme opzwepende festival-afsluiter: het was één groot feest op het veld. 

Het weer heeft uiteraard voor wat roet in het eten gezorgd. Zo is Mensenzoo eerder gestopt, en konden de Wensvlinders niet uit de helikopter en zeppelin losgelaten worden. Uiteindelijk zijn de vlinders twee uur later alsnog op het veld neergedaald: presentator Ebel Jan van Dijk wierp ze vanaf de Fakkeltoren de lucht in. Basisschoolkinderen uit Delfzijl: ontzettend bedankt voor jullie mooie wensen!

Het 5-voor-5 moment. Foto: Knelis
Het 5-voor-5 moment. Foto: Knelis

Het 5voor5 moment kon wel gewoon doorgaan. Zoals elk jaar was het weer een indrukwekkend moment, inclusief de inmiddels welbekende grote Vrijheidsballen. Extra indrukwekkend: één van de ballen stuiterde het terrein af en ging richting Ringweg,  hopelijk is hij goed terechtgekomen!

Bevrijdingsfestival Groningen is benieuwd naar de gevolgen  van deze editie: door het slechte weer en de onderbreking is er nu nog geen duidelijkheid over de financiële positie. Toch kijkt de organisatie met een zeer tevreden gevoel terug op het festival. Het belangrijkste is immers dat er geen gewonden zijn gevallen, er nauwelijks incidenten waren en de sfeer gedurende de hele dag ondanks alles bijzonder goed was.

Tijdens het festival zijn er blogs geschreven, klik hier om ze te lezen. De komende dagen zullen er nog veel foto's en video's op de website en Facebookpagina geplaatst worden. Veel plezier met nagenieten en tot volgend jaar! 

La Pegatina. Foto: Knelis
La Pegatina. Foto: Knelis

Meer nieuws