Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Ook dit jaar weer Vrijheidscolleges!

17 maart 2016

De Vrijheidscolleges is een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvindt in de aanloop naar 5 mei. De lezingen gaan over de fundamenten van de democratie, gebaseerd op de 'Vier Vrijheden' van president Franklin Delano Roosevelt.  Vorig jaar vonden de lezingen voor het eerst ook in Groningen plaats.  Dit jaar zijn ze terug, met als sprekers Zihni Özdil, André Manuel, Henk van Houtum en Thomas Erdbrink.

De Vrijheidscolleges is in Groningen een samenwerking tussen het Groninger Forum, Studium Generale van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool , en Bevrijdingsfestival Groningen. De eerste drie colleges zijn vrij toegankelijk, reserveren is niet noodzakelijk maar kan indien gewenst via www.vrijheidscolleges.nl.

Het programma is als volgt:

7 april, 20.00 uur: Zihni Özdil, Groninger Forum Hereplein, over Vrijwaring van Angst
Zihni Özdil is historicus, columnist voor NRC handelsblad en schrijver. Hij staat bekend om zijn kritische commentaren op de actualiteit.  Zihni’s standpunten zijn door andere commentatoren omschreven als ‘onorthodox’ en ‘hard, maar gedocumenteerd’. Als pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting nam hij het op voor zowel Geert Wilders als ‘haatimams’. Door media is Zihni daarom ‘de ridder van het vrije woord’ genoemd. 

11 april, 20.00 uur: André Manuel, Groninger Forum Hereplein, over Vrijheid van Religie
André Manuel gebruikt het podium precies waar het voor is bedoeld: een plek waar je de dingen onomwonden kan zeggen. De zelfverklaarde “artiest, columnist, gitarist, acteur (porno), muzikant, gitarist, zanger, drankorgel en atheïst” won met zijn theatershow Het Geval Apart de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Critici en publiek prezen hem vanwege zijn ‘urgentie’.

25 april, 20.00 uur: Henk van Houtum, RUG Academiegebouw, over Vrijwaring van Gebrek
Henk van Houtum schreef 19 boeken en talrijke publicaties over met name Europees grensbeleid, migratie, vluchtelingen en armoede. Een van zijn laatste boeken ging over ‘Eerlijke Nieuwe Wereld’. Hij is een veelgevraagd commentator in de media en schrijft veelvuldig voor kranten, zowel nationaal als internationaal. Onlangs presenteerde hij een 10-punten voor een ander grensbeleid in Volkskrant dat veel aandacht trok. 

Tot slot zal Thomas Erdbrink op 5 mei de Nationale Vrijheidslezing geven. Deze lezing vindt plaats in het kader van de Nationale Start van de Viering van 5 mei, die dit jaar in Groningen is.

Meer nieuws