Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Op 5 mei dalen Wensvlinders neer in het Stadspark

1 mei 2016

In onze samenwerkingsgemeente van dit jaar, Pekela, maakten leerlingen van 7 basisscholen Wensvlinders, waarop ze hun persoonlijke wens voor de vrijheid schreven. De meer dan 1000 vlinders worden op 5 mei uitgestrooid over de Drafbaan van het Stadspark, tijdens het aansteken van het Bevrijdingsvuur. Bekijk het filmpje en leer alvast een aantal kinderen en hun wensen kennen!

Bevrijdingsfestival Groningen 2016 - Wensvlinders

Meer over samenwerkingsgemeente Pekela en de Wensvlinders
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Als gevolg van deze staking werden in 1941 veel communistische verzetsmensen gearresteerd, zo ook in Pekela. Daarom is juist dit jaar Pekela de gastgemeente voor het project over de Tweede Wereldoorlog van de Stichting Vier 5 mei.

Het project De Tweede Wereldoorlog Dichterbij  is een samenwerking tussen het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en de Groninger Archieven.

Alle leerlingen die meedoen aan het project maken, waaronder ook kinderen uit het asielzoekerscentrum in Pekela, maken een aantal Wensvlinders. Deze vlinders zijn gemaakt van verschillende kleuren papier en worden zo geconstrueerd dat wanneer ze vallen er een prachtig rondcirkelend kleurenspectrum ontstaat. Op iedere vlinder schrijven de leerlingen een wens voor de vrijheid. In de klas gaan ze aan de slag met dat thema en denken ze na over wat vrijheid voor hen betekent.

 

Meer nieuws