Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Programma Plein van de Vrijheid bekend

11 april 2016

Op het Plein van de Vrijheid treden bands op die wereldmuziek maken, in de breedste zin van het woord. Dit jaar zijn dat Baciamolemani, Andy Frasco, Rabasa, Betrayers of Babylon, All The Kings Daughters, de Bijlmer Steelband en ISRI. Met de aankondiging van het programma van het Plein van de Vrijheid is op twee namen na het muziekprogramma van Bevrijdingsfestival Groningen compleet. 

Baciamolemani
Baciamolemani

Het Plein van de Vrijheid speelt een belangrijke rol tijdens Bevrijdingsfestival Groningen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, en daar staat het festival samen met haar partners en publiek bij stil op dit plein. Er zullen activiteiten zijn rondom vrijheid, georganiseerd door onder andere Amnesty International en Prodemos. Daarnaast is er een podium waar we de vrijheid vieren met allerlei soorten wereldmuziek, afwisselend gebracht door bands en DJ’s.

Problematiek rondom vrijheid is wereldwijd, wereldmuziek hoort dan ook bij uitstek thuis op het Bevrijdingsfestival. Op het podium van het Plein van de Vrijheid staan dit jaar 7 bands en 2 DJs.

Baciamolemani is één van de succesvolste groepen uit Sicilië, hun muziek is een tropische fusie van zwoele blazerssecties, opzwepende Italiaanse ritmes en Balkan muziek. Andy Frasco is een vierentwintigjarige party blues muzikant uit Los Angeles met een dijk van een stem. Geef de man een piano, een knallende backingband plus een podium en het feest is compleet. De muziek van Rabasa is stevig geworteld in de Kaapverdische muziek tradities, van de melancholieke morna tot een dampende funana!  

De Duitse teksten van Betrayers of Babylon hebben altijd een boodschap en gaan verder dan alleen „Peace & Love“. Reggae met een extra portie Reggae: dansbaar, sympathiek en levendig! De tweelingzussen van All The Kings Daughters  maken samen impressionistische popliedjes die worden omlijst door harmonieuze zanglijnen.  De Bijlmer Steelband is een heus steelpan orkest, en dan ook nog eens de jongste van Nederland. Tot slot staat ISRI op het programma, een zevenkoppige band met leden uit allerlei landen. De muziek is een dampende hutspot van Balkan, Noord-Afrikaanse muziek, reggae en latin, met teksten in het Tamazight (Berbers) en Nederlands.

Tussen de optredens door zorgen de DJs Pushingwood en Kromo’s Kaseko voor eigenzinnige, wereldse dansplaatjes. 

Meer nieuws