Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Vrijheidscolleges dit jaar ook in Groningen

3 maart 2015

In het kader van 5 mei worden er elk jaar Bevrijdingscolleges georganiseerd: lezingen over de fundamenten van de democratie, gebaseerd op de 'Vier Vrijheden' van Roosevelt. Dit jaar zal de serie lezingen voor het eerst ook in Groningen plaatsvinden! 

Het programma van de Vrijheidscolleges in Groningen is als volgt:

2 april, 20.00 uur: Petra Stienen, Groninger Forum Hereplein, over Vrijheid van Religie
14 april, 15.30 uur: Jan Jaap van der Wal, HanzeHogeschool, over Vrijheid van Meningsuiting
28 aprilSheila Sitalsing, Offerhauszaal Broerstraat, over Vrijwaring van Gebrek
5 mei, middag: Ton Koene, Bevrijdingsfestival Groningen, over Vrijwaring van Angst

De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Vanaf 3 maart is het mogelijk via de website van de Vrijheidscolleges te reserveren voor de individuele lezingen. 

De 'Four Freedoms'

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘Four Freedoms’ rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de freedom from fear, freedom from want, freedom of speech & expression en freedom of worship. Nu, ruim zeventig jaar later, zijn de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is.

Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo, over de Palestijnen en Israël, over IS, Breivik, schuldenproblematiek, criminaliteit en nog veel meer.

Meer nieuws