Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Wensvlinders voor de vrijheid dalen op 5 mei neer

30 april 2015

In onze samenwerkingsgemeente van dit jaar, Delfzijl, maken leerlingen van alle 21 basisscholen Wensvlinders, waarop ze hun persoonlijke wens voor de vrijheid schrijven. Alle 1500 vlinders worden op 5 mei uitgestrooid over het Stadspark!

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de gemeente Delfzijl als laatste gemeente op het vasteland in Nederland werd bevrijd. Daarom is juist dit jaar Delfzijl de gastgemeente voor het project over de Tweede Wereldoorlog van de Stichting Vier 5 mei.

Het project De Tweede Wereldoorlog Dichterbij  is een samenwerking tussen het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en de Groninger Archieven. IVAK de Cultuurfabriek, het centrum voor kunst en cultuur in Noordoost Groningen, is bij het project betrokken voor de uitwerking van het creatieve programma.

Voor dit IVAK-programma maken alle leerlingen die meedoen aan het project een aantal Wensvlinders. Deze vlinders zijn gemaakt van verschillende kleuren papier en worden zo geconstrueerd dat wanneer ze vallen er een prachtig rondcirkelend kleurenspectrum ontstaat. Op iedere vlinder schrijven de leerlingen een wens voor de vrijheid. Hiervoor gaan ze in de klas aan de slag met dat thema en denken ze na over wat vrijheid voor hen betekent.

Alle 1500 vlinders worden op 5 mei neergelaten vanuit zowel de helikopter als vanuit een zeppelin. En zo dalen de vrijheidsvlinders omstreeks 15:15 uur neer op de bezoekers van het bevrijdingsfestival. Ieder die een vlinder vindt, leest de wens en kan de vlinder vervolgens aan de pols schuiven als armband. En wie de mooiste wensvlinderfoto met IVAK de Cultuurfabriek deelt op Facebook krijgt een bijzondere prijs! 

Ik kan eigenlijk zeggen wat ik wil - RTV Noord

Meer nieuws